Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откритие връща светлината в очите

Очите могат се възстановят напълно от увреждане, чрез терапия с използване на възрастни стволови клетки

Учените връщат светлината в очите с ново откритие: отгледаха роговица от стволови клетки на възрастен донор. Изследователите от Масачузетс се надяват техният успех да дари надежда на хора със заболявания на очите, на пострадалите при пожари и химически травми. Не само ембрионалните стволови клетки могат да регенерират съобщава списание Nature, това е първият сполучлив опит за обособяване на специфична тъкан, чрез използване на възрастни клетки, получени от донор,

Откритие връща светлината в очите
Откритие връща светлината в очите

Лимбалните стволови клетки са намират в епитела на окото и спомагат за поддържане и възстановяване на роговицата. Тяхната загуба в резултат на травма или заболяване е една от водещите причини за слепота. И преди са извършвани трансплантации на тъкани, за подпомагане възстановяването на роговицата, но това е принципно нова терапия. Учените са използвали биомаркера ABCB5 за да открият точно тези стволови клетки. После от тях са отгледали анатомично правилна и напълно функционална човешка роговица, в очите на опитни мишки.

Cпоред изследователите от Масачузетс д-р Брус Ксандер и д-р Франк Маркус лимбалните стволови клетки са много редки и от тях зависи успехът терапията. Наличието на ABCB5 предотвратява отхвърлянето на чуждите клетки и ускорява обновяването на роговицата, а това ще върне светлината в очите на много хора, страдащи от слепота.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *