ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да предпазите бебето от вродени дефекти и болести?

Жените са добре информирани, че за да износят и родят здраво бебе, още преди зачеването трябва да се откажат от вредните навици. Това обаче важи и за бащите

Family in bed

Много лекари препоръчват на бъдещите майки да приемат фолиева киселина (витамин В9) 2-3 месеца преди зачеването, което без прекъсване да продължи до първите 2 месеца от бременността. Зачеването трудно се планира с такава точност, но специалистите уверяват, че използването на фолиева киселина в продължение на 10-12 месеца не причинява нежелани странични ефекти. Допълнителното приемане на този витамин – 400 мг дневно, спомага за нормалното развитие на нервната система на плода и предпазва от вродени дефекти. „Често препоръчвам и на бъдещите татковци да приемат фолиева киселина 3 месеца преди зачеването, защото това повлиява много добре оплодителната способност“, споделя пред вестник „Всичко за семейството“ гинеколожката д-р Надежда Стивасарска.

Грижата по време на бременност трябва да е насочена не само към бебето, а и към майката. Плодът си набавя каквото му е нужно от майчиния организъм, което често води до дефицит на различни вещества у жената. В резултат на това тя може да развие анемия, да има проблеми със зъбите и костите. Пазарът предлага полезни за бременността комбинирани препарати. В тях обикновено присъстват витамин D и фолиева киселина. Посъветвайте се с вашия гинеколог точно какъв продукт да изберете, в каква дозировка и колко дълго да го приемате. Не разчитайте на собствена преценка. Някои поливитаминни препарати са подходящи за периода преди зачеване, но не и за самата бременност. Примерно витамин А не е желателно да се взема през първите гестационни седмици.

В някои случаи балансираната комбинация от витамини, минерали и микроелементи се приема около 12 седмици, в други се препоръчва за целия 9-месечен период. „Първите 12 седмици фолиевата киселина е необходима за бебето, след това – за организма на майката – казва д-р Надежда Стивасарска. – Желателно е препаратът да съдържа и йод, който помага на щитовидната жлеза да работи правилно. При понижена функция съществува риск за плода.“

Основното количество на ценни за организма вещества трябва да се набавя чрез храната. Добре е бременната да се храни по-често, приемайки по-малки порции. Лекарите съветват да се ограничат сладкишите и газираните напитки и да се наблегне на млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *