ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Венета Павлова: Лазер почиства кариеса без допир!

Безплатна дентална помощ без болка и без стрес ще получават деца с аутизъм, детска церебрална парализа, с интелектуални затруднения и други тежки заболявания и увреждания. За тях и за възрастни със специални потребности в София отвори врати специализирана дентална клиника. За опита си с тези пациенти и за новостите в зъболечението разказват в интервю за в. „Доктор“ д-р Венета Павлова и д-р Валентин Павлов.

Д-р Павлова, как се справят децата със страха от зъболечението?

Детските специализирани кабинети са интериорно направени така, че да са приятни. Имаме кът, в който малките играят и се забавляват, докато им дойде часът за зъболекар, както и кът за тийнейджъри с два компютъра. Аниматори се занимават с по-малките. Това се прави за здравите деца. Докато тези със специфични потребности искат тишина и спокойствие. Затова тази част от клиниката е напълно изолирана и оборудвана с veneta pavlovaцветни светлини. Направено е не само да бъде красиво, а да бъде полезно. Психотерапевт избира какво занимание е най-добро за конкретното дете. Поставили сме интересни уреди, с които проблемните деца играят и чрез които развиват тактилните си усещания. Има и музикални играчки, както и кукли, които се поставят на пръстите. Пациентите ни рисуват своите страхове и ги поставят в джобчето на куклата Страхояд. По този начин ги заключват и се отърсват от тях. Това е чисто психологичен подход за овладяване на страха.

Налага ли се да правите анестезия на деца с увреждания при стандартни процедури, като лечение на кариес, или анестезия се прилага само при хирургични проблеми?

Единственият шанс да се проведе зъболечение на децата и на възрастните с увреждания е общата анестезия. Ние първо ги успокояваме, защото влизането в операционната ще ги стресира допълнително. Налага се да ги премедикираме в спецална сензорна стая. Правили сме консултации с психиатри и психотерапевти как да оборудваме стаята за премедикация така, че например децата аутисти да се чувстват добре. Те лягат на земята (подът е постлан с изрисуван мокет) и се завиват със стъклени светещи влакна. По този начин се успокояват, независимо колко нервни и напрегнати са били преди това. Прави им се ароматерапия. Звуците от плисък на вълни и чуруликане на птички също са специално подбрани, за да успокояват. Тук анестезиолозите правят началната медикация с дормикум и други медикаменти и след 5-10 минути децата се унасят напълно. От тази стая ги пренасяме направо в операционната. Няма го момента на дълго чакане, защото операциите са планирани. Впрочем това е единственият начин да се лекуват и дечица с фобии, които изпитват непреодолим страх от заболекар.

Много родители предпочитат зъбите на децата им да бъдат лекувани под пълна анестезия само с едно посещение, за да се избегне многократният стрес. Лечението с анестезия, т.нар. седация, е много съвременно. Прави се венозно лека анестезия, от която пациентът заспива, и когато се събуди, цялата интервенция е приключила и няма спомен за болка.

Как са оборудвани операционните?

В тях е най-съвременната апаратура, с последен клас автоклавиране. Лазер заменя машинката. Той почиства кариеса без допир – изпарява тъканите. Психолозите ни посъветваха да има цветни светлини дори в трите операционни. Въпреки че децата вече са премедикирани и унесени, тези светлини също им влияят добре. След като анестезиолозите приспиват децата, детските зъболекари започват да лекуват. Ако има нужда, влиза специалист хирург. Имали сме случаи на големи кисти, налагало се е да се правят по-сериозни екстракции и интервенции. Но анестезията е единственият шанс за децата и възрастните с увреждания. В противен случай, когато седнат на стола, трябва да ги задържаме насила. Така сме започнали с мъжа ми, д-р Валентин Павлов, който е хирург. Преди повече от 15 години имахме такива пациенти от Дневния център за деца с увреждания „Добро сърце” в Перник. Беше страшно – те плачат, ние ги държим, защото трябва да ги отървем от болката. Точно това роди идеята да направим първия специализиран кабинет с анестезиологичен апарат преди 6-7 години. Това ни даде спокойствие и сигурност при работата с тези специални пациенти. А сега в Деня на достойнството на хората с аутизъм – 18 юни – открихме и отделна клиника за деца с увреждания.

Как се заплаща услугата?

Напълно безплатно е за децата с увреждания до 18 г. Разходите са по Здравна каса. Но над 18 г. никой не поема лечението. Затова сме направили фонд, в който наши пациенти влагат средства. Така не сме върнали нито един човек с увреждане. Но истината е, че това трябва да стане държавна политика. Не може да отидем в един дом и да лекуваме само децата до 18 години. Това е абсурдно.

А колко струва за здравите деца?

По принцип всяко детенце има право на четири манипулации годишно по Здравна каса, но анестезията не се поема за здрави деца. Не знам дали някога ще се случи финансиране по Здравна каса, въпреки че е страхотно като идея.

Има ли някаква особена патология при тези хора?

Да, има сериозна патология, защото тези деца не могат да поддържат качествена хигиена на зъбите си. Едно здраво дете може да бъде мотивирано да мие зъбите си, да ги четка правилно. А децата с увреждания не притежават тези мануални способности. На тях им препоръчваме вода за жабурене. Но това не е достатъчно и зъбите им постоянно се развалят.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *