Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Последно: Фазите на Луната нямат отношение към качеството на съня

Отдавна Луната е обвинявана за безсънните нощи по време на пълнолуние, независимо от мнението на скептиците по въпроса за съня

В продължение на много години лунният цикъл е смятан за определящ фактор на здравето и самочувствието. Това твърдение се подкрепя и от редица авторитетни изследвания. Въпреки това, скептичните учени, които са решили да проверят отново резултатите от научни трудове на колегите си, стигнаха до абсолютно противоположното заключение за влиянието на Луната върху съня.

Фазите на Луната и съня: къде е истината?
Фазите на Луната и съня: къде е истината?

Специалисти от германския Институт по психиатрия „Макс Планк“ обърнаха внимание на противоречивата информация по отношение на този въпрос. Например, миналата година проучване на швейцарските биолози от Университета в Базел, наблюдаващи 33-ма доброволци установи, че пълнолунието намалява продължителността на фазите на съня с 30%. Подобно мнение застъпват и учени от други страни, но те по абсолютно същия начин експериментално доказват, че хората наистина спят по-лошо, обаче при новолуние.

Къде е истината?

За да достигнат до нея, германските изследователи поставят широкомащабен експеримент. Те привличат 1265 доброволци и с помощта на електроенцефалограф изследват качеството на съня. Високотехнологичното оборудване следи информацията за мозъчната активност, движението на очните ябълки, характерни за различните фази от съня, хормоналните промени – по-специално, нивата на мелатонин и кортизол.

След анализ на данните, изследователите стигат до извода, че фазите на Луната нямат отношение към качеството на съня. Този извод се потвърждава и от още непубликувано проучване от 20 000 нощни бдения на учените.

Естественият спътник на Земята от хилядолетия влияе върху цикличността на живота. Разбира се, не може да се отрече психологическия момент – самовнушението има огромна сила, особено на подсъзнателно ниво, влияещо върху съня. Германските експерти отхвърлят обвиненията към Луната за качеството на съня в своя доклад, публикуван в научното списание Current Biology.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *