ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезните медикаменти, които разболяват от диабет

Учени от университета в Британска Колумбия предупреждават за опасно въздействие на статините. Това са онези медикаменти, с чиято помощ се редуцират стойностите на холестерина. Използват се в профилактични програми за хора в рискова група за сърдечен удар или инсулт.

mnogo-hapcheta-jenaСтатините, използвани продължително и в големи дози, могат да провокират диабет, информират от meddaily.ru с позоваване на англоезични източници. Изводът е направен след обстойно изследване на 137 000 пациенти на възраст над 40 години.

Всички изследвани пациенти приемали статини от 1 януари 1997 до 31 март 2011 година. Статините им били назначавани, след като се наложило да бъдат хоспитализирани с инсулт или инфаркт. Нито един от тези хора нямал диабет по времето, когато започнало лечението им със статини.

Две години след старта на лечението обаче 3 600 от пациентите развили диабет. Повечето от тях били в групата, приемаща по-високи дози от медикаментите. Като високи се определят дозите статини от порядъка над 10 милиграма розувастатин на ден, а също над 20 милиграма аторвастатин или 40 милиграма симвастатин.

Очевидно тази страна от въздействието на статините се отчита едва сега, след като има натрупан опит в дългосрочното лечение с високи дози от тези медикаменти. Изследването вероятно ще продължи в посока уточняване на минималните полезни дози, които един пациент от рискова група следва да приема в рамките на дългосрочна профилактична програма при риск от сърдечно-съдово произшествие.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *