ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спасете болните си артерии с домати!

Учени от Кеймбридж обявиха, че ликопинът от доматите е в състояние да направи чудеса с болните кръвоносни съдове. Ликопинът е каротиноиден пигмент и мощен антиоксидант, припомнят от www.kp.ru. Има го в много растения, зеленчуци и плодове – именно той определя ярко червения им цвят.

Пълнени-домати-със-сиренеСега изследователите от Кеймбридж разкриват още едно полезно свойство на ликопина. Той влияе особено благотворно на кръвоносните съдове. Ликопинът е много полезен при сърдечните заболявания, свързани с увреждане на ръвоносните съдове и по-точно на артериите. Изводът е прост: за да имаме здрави кръвоносни съдове и сърце, трябва редовно да похапваме домати. Това впрочем е едно от обясненията – защо жителите на страните от южната част на Европа по-рядко от другите европейци страдат от сърдечно-съдови заболявания. Доматите са важна съставка от т.н. средиземноморска диета.

По антиоксидантните си свойства ликопинът е десет пъти по-мощен от витамин Е. Той подобрява и нормализира работата на ендотелия – пластът плоски клетки, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Кеймбриджките учени са направили и експеримент с участието на 36 доброволци. Те били подбрани между хора със сърдечно-съдови заболявания, които приемали статини и имали нарушения на ендотелия. Още 36 здрави доброволци формирали контролна група. На участниците в експеримента давали атеронон – добавка с високо съдържание на ликопин, или плацебо. И доброволците, и участниците в тестовете изобщо не знаели кой какви хапчета приема. По-късно станало ясно, че доброволците на ликопин подобрили проходимостта на кръвоносните си съдове с 53%. Тази промяна обаче се случила само при болните доброволци. При здравите, на които се паднало също да приемат този продукт, подобно подобрение не може да се отчете.

Учените припомнят, че полезното въздействие на ликопина от доматите се усилва, когато те са сготвени или се предлагат под формата на сос или кетчуп. Когато се яде доматена салата, задължително трябва да се подправя с растителна мазнина, за предпочитане зехтин. Други плодове и зеленчуци с високо съдържание на ликопин са грейпфрут, моркови, аспержи и дини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *