Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънцето лекува, aко се предпазим от опасностите, които крие

По-красиви, по-привлекателни, по-здрави. Такива искаме да бъдем всички. Естест­вената светлина на слънцето е балсам за тяло­то и душата.

слънце, кожа, изгаряне,

Преди откриването на електричеството Слън­цето е определяло ритъма на живот. Сега то е източник на здраве и добро настроение. При първите му лъчи нещо като с магическа пръчка ни кара да излезем и да му се порадваме. Настроението ни се подобрява, зареждаме се с енергия. През отпуската всеки иска да отиде там, къ­дето е по-слънчево. Но зад романтичната формулировка „летни усещания“ се крият биохимични процеси, от­ключващи се от досега на ко­жата ни със слънчевите лъчи. Светлината спира производ­ството на мелатонин, който ни приспива през нощта, и активира серотонина, пови­шаващ настроението ни.

Слънцето е източ­ник на витамини

Още едно „оръжие“ ни дава слънцето – тялото ни произ­вежда витамин Б при досег с лъчите му. Не можем да полу­чим достатъчно само от хра­ната, дори когато ядем мазни морски риби, яйца и мляко, защото седмичната доза би трябвало да бъде 1,4 кг риба тон или 60 яйца. А15 минути слънчева светлина върху ко­жата ни покриват нуждата от витамин D за три дни.

Светлината е здраве

Всъщност витамин Б, стро­го погледнато, е хормон. От гледна точка на медицината той е разностранен „талант“. Предпазва от мултипленна склероза и спира растежа на раковите клетки. Едно изследване показва, че па­циентите с рак на простата­та, червата или гърдата са имали недостиг на витамин Б. Особено при пациент­ки с рак на гърдата липса­та на витамин D е още от детството. При достатъчно количество на витамина в кръвта може да избегнем остеопорозата. Само с негова­та помощ калцият се приема оптимално от червата и се пренася в костите. При лип­сата му лесно се поддаваме и на настинки.

Защитата от слънцето

Лечебната сила на Слънцето е позната от векове. Въпрос на мярка е да имаме полза от нея. Естественото удебе­ляване на кожата, което се образува през лятото, от­говаря на защитен фактор от 3 до 5 и следователно не ни позволява безнаказано да се излагаме на слънче­вите лъчи. В общи линии различаваме физически и химически UVфилтри. Интересен пример за физи­чески филтър виждаме при слоновете, които се къпят в пясък. Полепналите по кожата им частици отра­зяват лъчите като огледало. Този механизъм се използва при кремове, съдържащи минерални пигменти като титанов диоксид. Те са подходящи за деца и хора с алергии. Химическите фил­три проникват в кожата и преобразуват UVсветли­ната в безвредно топлинно лъчение. Новост са серии­те кремове с инфрачервени филтри за защита от слън­чевата светлина, които пред­пазват от доста по-широк спектър лъчи. Други нови разработки са инспирира­ни от света на растенията. При отлив морските водо­расли комбу са изложени на слънчевите лъчи и развиват защитен механизъм, който се използва в някои нови кремове. Също както и ве­ществата при слънчогледа – антиоксидантното дейст­вие на семките, предпазва­щите от свободни радикали флавоноиди на венчелистчетата.

Специалистите съветват:

Важно е да се излагаме на слънце по-малко и да се па­зим от изгаряния, най-вече по обед. След плуване тряб­ва да се избършем, защото капките по кожата действат като лупи за светлината. Ако сме често на открито, трябва да носим слънчеви очила, да ползваме защитни кремове и да се обличаме в леки дрехи. Препоръчва се да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, които съдържат много антиоксиданти. Това помага да се намали чувст­вителността на кожата.

 

 

Бедните и богатите страдат от различен тип рак

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *