ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храни, които причиняват камъни в бъбреците

Бъбречните конкременти (камъни) могат да са изградени от различни кристални вещества – калциеви соли, пикочна киселина, цистин, магнезиево-анониеви соли и др., самостоятелно или в комбинация по между им.

Калциевата литиаза са най-често срещаните камъни в бъбреците и измъчват хората от хиляди години. Доказателство за някакъв вид камъни в бъбреците е открито в 7000-годишна мумия. Всяка година милиони хора посещават спешните отделения на болниците, оплаквайки се от проблеми с камъни в бъбреците.

За да избегнете образуването на тези конкременти, ние препоръчваме да не прекалявате с определени храни:

В първата група са най-рисковите:

Ревен, спанак, цвекло, пшенични кълнове, соеви бисквити и фъстъци са храни, които имат най-високо съдържание на оксалати. Докато лекарите не знаят дали свръхконсумацията на тези храни ще предизвикат камъни от калциев оксалат сред хора, които не са чувствителни, те могат да бъдат опасни за хората, които са податливи, като например тези с фамилна анамнеза за бъбречни камъни. Хората са по-висок риск от развитие на камъни не бива да консумират сурови ревен, спанак и цвекло, както и други оксалат-съдържащи сурови храни. Готвенето на зеленчуците може да намали риска. Също така не ползвайте сурови следните подправки – канела, пресен магданоз, черен пипер, джинджифил и соев сос.

На второ място по висок риск:

Бамя, шоколад, черен индийски чай и сладките картофи също се считат за високо рискови храни. За всички видове храни, които съдържат оксалати, лекарите казват, че рискът от развитие на камъни в бъбреците е по-вероятен за хората, които са склонни към възпаление на червата или са претърпели някаква стомашна хирургия. Фъстъците са сред храните, които изискват по-силен храносмилателен тракт, за да се извлкат всички хранителни вещества от тях.

На трето място:

Зърна, грозде, целина, зелена чушка и червени малини са сред храните, които съдържат средно ниво на оксалати. Зеленчуците най-често съдържат оксалати. Те могат да се намерят във всяка част от целината и зелените чушки, независимо дали това са стъблата, семената или листата. Докато плодовете не съдържат по правило оксалати, малки изключения правят ягоди,  къпини, малини, синя боровинка, френско грозде, смокини, киви, кора от лимон, лайм, портокал и мандарина.

 

Това са най-ефикасните рецепти за лечение на бъбреци!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *