ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Парадокс: мазна храна пази от затлъстяване!

Редовната консумация на йогурт с висока масленост не само не води до затлъстяване, но дори съдейства за отслабването. Според испански учени рискът да се трупат наднормени килограми намалява в такива случаи с 20%.

Devushka_est_yogurt_724_2Парадоксалният извод принадлежи на учени от University of Navarra, разясняват от medikforum.ru. Консумацията на мазни храни не е опасна, ако е дозирана, и намалява риска от затлъстяване. Испанското изследване доказва експериментално, че хората, консумиращи всеки ден по 125 грама йогурт с висока масленост, намаляват риска да напълнеят с малко над 19% в сравнение с други, чието меню не включва този продукт. Как става това?

Учените отбелязват като начало, че ако йогуртът е нискомаслен, този ефект не се получава. Според тях в нискомаслените продукти редукцията на мазнини се компенсира със захар и затова резултатите при подобна консумация се различават от очакваното. За затлъстяването са решаващи на практика не мазнините, а захарите. Йогуртът с висока масленост доказва ефекта си за редукция на теглото най-вече при хора, които били пристрастени към средиземноморската диета. Когато добавяли към порциите си зеленчуци, риба и морски дарове и доза пълноценен йогурт, те намалявали риска от затлъстяване с цели 25%.

Учените дават още едно пояснение: все пак йогуртът е само един продукт от цялото здравословно меню в средиземноморската диета. Ако се храним здравословно, малко пълноценен йогурт ще е предимство за здравето, а не отклонение. За предпочитане е да се избере такъв десерт, а не паста или силно подсладен крем. Освен това йогуртът внася в стомашно-чревния тракт полезни бактерии. Високият процент мазнини изисква по-дълго време за усвояване, а това значи че и чувството за глад се подновява по-късно и е по-лесно да се контролира апетитът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *