Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разтворимите фибри правят сърцето по-здраво

Овесът, бобът, ечемикът, портокалите, грейпфрутите и ягодите са богати на разтво­рими фибри (влакнини) – несмилаеми въг­лехидрати, които образуват плътен гел, ула­вящ холестерола в храносмилателната систе­ма. Нужни са ви поне 8 г на ден и около 10 г, ако имате повишен холестерол, а количест­вото, съдържащо се в купа овесена каша и шепа ягоди, е 4 г.

разтворими фибри, сърце, инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, Овес, боб, ечемик, портокали, грейпфрут, ягоди

Затова лекарят може да ви посъветва да приемате добавка с разтворими фибри не като заместител на богатите на влакнини пълнозърнести храни, а защото допълнител­ният прием на тези вещества е безопасен, нелекарствен начин слабо да понижите нивата на холестерола. Американски учени, изслед­ващи влакнините, твърдят, че около 15% от хората, чиито лекари са препоръчали статини, за да редуцират леко повишените холестеролни нива, биха могли да го направят и с помощта на по-здравословна диета и храни­телна добавка с разтворими фибри.

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Разтворимите фибри понижават общия холестерол със 7%, а „лошия“ холестерол – с 5%, което означава намаляване на риска от сърдечносъдови за­болявания с 10-15%. Добавките с влакнини предотвратяват появата на сърдечносъдови проблеми. Ако имате диагностицирано сър­дечно заболяване, не ги използвайте вместо предписаната лекарствена терапия.

  • КАК ДЕЙСТВАТ

Разтворимите фибри образуват плътен гел, който бавно се при­движва по червата и прихваща жлъчните киселини, носещи холестерола, след което ги изхвърля от организма. Черният дроб про­извежда жлъчни киселини, участващи в раз­граждането на мазнините по време на хра­носмилането.

Обикновено 95% от холестерола в тези киселини се абсорбират повторно. Ако раз­творимите влакнини спомогнат за елимини­рането на повече от тях и съответно по-мал­ко холестерол се усвои за втори път, чер­ният дроб ще трябва да го изтегли от кръво­обращението, за да произведе още жлъчни киселини. В резултат нивото на холестерола спада.

  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

Добавките с фибри обикновено са под формата на овкусени прахчета, които се разтварят във вода. Те са извлечени от люспи или семена на псилиум, познат още като испагула (най-широко изследваната добавка с фибри, използвана за понижаване на холестерола) и може да бъдат предписвани или купени без рецепта. Сред марките са Fybogel, Isogel и Regulan. Испагула се използва и като слабително средство.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

За да понижите холестерола си, стремете се да приема­те 7-10 г разтворими фибри дневно. Проче­тете съдържанието им върху етикета на до­бавката.

  • КОГА ДА ГИ ВЗЕМАТЕ

Приемайте половината сутрин и другата половина – вечер.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Може да се чувствате подпухнали, да имате газове или запек.

  • ВНИМАНИЕ

Трябва да обсъждате добав­ките с влакнини с лекаря си, преди да ги пие­те, особено ако страдате от язва, хроничен запек или чревна непроходимост. Високият прием на фибри може да намали лекарстве­ния ефект на някои медикаменти. В редки случаи псилиумът предизвиква алергични реакции. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако след прием на продукт, съдър­жащ псилиум, се появят учестено или за­труднено дишане, кожен обрив, копривна треска или сърбеж.

  • ДОБРА ИДЕЯ

Ако вземате лекарство по рецепта, приемайте добавката с фибри поне 2 часа преди или след медикамента. Винаги използвайте добавката според инструкции­те – с една, а още по-добре – с две чаши вода. Ако за пръв път приемате подобни добавки, препоръчително е да ги пиете бавно. Първа­та седмица вземайте една доза дневно, за да избегнете дискомфорт. После постепенно увеличавайте количеството за около месец, докато достигнете оптимален ефект.

 

 

Защо плодовете и зеленчуците трябва да се правят на сокове, вместо да се ядат цели?

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *