ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВАПРЕС / VAPRES

Съдържа валсартан, микрокристална целулоза, повидон К30, силициев диоксид, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, помощни вещества, оцветители.

vapressПредназначение

Медикаментът действа върху кръвоносните съдове, като съдейства за тяхното отпускане и разширяване – в резултат на това настъпва понижаване на артериалното налягане.

ВАПРЕС се прилага успешно за лечение на високо кръвно налягане при деца над 6 години, подрастващи и възрастни. Добър за продължителна терапия при сърдечна недостатъчност.

Този лекарствен продукт може да бъде включван в програмите на пациенти, преживели инфаркт в рамките на последните 10 дни преди старта на лечението.

Как се приема

ВАПРЕС се прилага по индивидуален план и при дозировки, съобразени с възрастта на пациента и характера на здравословния проблем.

Приемът при склонност към трайно високо налягане започва с начална доза от 80 мг ВАПРЕС, приеман еднократно. В зависимост от показаните резултати дозата може да бъде увеличена от лекуващия до 160-320 мг дневно. Практикуват се и комбинации с диуретик. ВАПРЕС се приема независимо от храненията.

Деца над 6 години и подрастващи до 18 приемат минимални дози под лекарски контрол. Препоръчителната доза при тегло под 35 кг е 40 мг веднъж дневно. При подрастващи се препоръчват 80 мг веднъж дневно.

Пациенти със сърдечна недостатъчност стартират терапията с минималните дози от по 40 мг два пъти дневно. В рамките на 2-3 седмици количеството се увеличава плавно, като допустимият максимум е 160 мг два пъти дневно.

ВАПРЕС е сред медикаментите, прилагани при лечение на пациенти с наскоро преживян инфаркт. Лечението следва да започне не по-рано от 12 часа след събитието с дози от 20 мг два пъти дневно, които по преценка на лекаря се увеличават в рамките на няколко седмици. Максималната допустима доза е 160 мг два пъти дневно.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент налага системен контрол върху кръвното налягане, което под въздействието му може да падне под нормалните стойности. Признаците за подобно състояние са замайване при изправяне, слабост, световъртеж.

Известни са типични алергични реакции като сърбеж, обриви, задух и спазми, отоци.

Приемът на ВАПРЕС понякога причинява главоболие и замайване, слабост и умора, коремна болка и гадене, затруднения при дишане, смущения в сърдечната дейност.

При по-тежки прояви на негативни странични ефекти са наблюдавани подкожни кръвоизливи, мускулни и ставни болки, промени в кръвната картина, сигнализиращи за отклонения във функционирането на черния дроб и бъбреците. Има данни за промени в нивата на натрий – понижено, и калий – повишено. Съобщавано е за анемия и внезапна загуба на съзнание.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не бива да се прилага, ако пациентът има алергия към някоя от съставките му.

ВАПРЕС не е подходящ за лечение на бременни и кърмачки.

Не използвайте това лекарство, ако имате заболявания на бъбреците и/или черния дроб.

Този лекарствен продукт не е за вас, ако сте на хемодиализа или наскоро сте претърпели трансплантация.

Неподходящ за дехидратирани пациенти.

Не се препоръчва при други заболявания на сърдечно-съдовата система с изключение на сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинирането на ВАПРЕС с други медикаменти трябва да бъде наблюдавано от специалист поради опасност от отслабване на лекарствените действия или подсилване на страничните ефекти.

Има риск при паралелния прием със силни диуретици, литий, обезболяващи и продукти, повишаващи нивото на калия в кръвта.

Специално внимание да се обърне при комбинирана терапия след инфаркт или при тежки състояния на сърдечна недостатъчност.

Усреднена цена в аптеките – 11 лв

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *