ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ГЕНТАЗОН капки за очи и уши / GENTAZON eye and ear drops

Съдържа гентамицин (като сулфат), бетаметазон (като натриев фосфат), бензалкониев хлорид, динатриев фосфат дихидрат, натриев дихидроген фосфат дихидрат, натриев цитрат, натриев борат, натриев хлорид, динатриев едетат, вода.

gentazonПредназначение

ГЕНТАЗОН е препарат за локално външно приложение с противовъзпалително и антиалергично действие. Използва се за лечение на здравословни проблеми в зрителния и слуховия апарат, причинени от различни бактерии, наранявания и оперативни интервенции с последвали инфекции. Облекчава симптоматиката при алергични реакции, засягащи зрението и слуха. Използването на капките изисква установяване на точната причина за проблема, за да се прецени наличието на патогенни бактерии и възможната им резистентност към лекарствения продукт.

Приложението на това лекарство изисква компетентна препоръка. Не прибягвайте до самолечение с ГЕНТАЗОН!

Как се приема

Капките за очи и уши ГЕНТАЗОН се поставят по схема, определена от терапевт в зависимост от характера на проблема. Желателно е да се прилага минималната действена доза. Продължителността на лечението се препоръчва от медицинско лице. Не спирайте лечението самоволно! Прекратяването на лечението с този продукт трябва да става чрез постепенно намаляване на дозировката.

* При лечение на зрителен проблем се поставят по 1-2 капки във всяко проблемно око 3-4 пъти дневно. При остра фаза на заболяването поставянето на капките може да става през два часа.

* При лечение на слухов проблем дозировката е 3-4 капки във всяко болно ухо от 2 до 4 пъти дневно. Възможно е и поставяне на постоянен тампон, който се навлажнява на всеки 4 часа и се сменя на 24.

Опаковката ГЕНТАЗОН е лична, не трябва да се преотстъпва на друг потребител. Поставянето на капките изисква спазване на определени инструкции за безопасност; противопоказно е допиране на накрайника от флакончето до болния участък, както и разливане по тъкани в съседство.

Възможни нежелани ефекти

Приложението на този медикамент може да причини алергични реакции. Част от тях могат да са преходни – сърбеж, парене, и да отшумят. В други случаи може да се стигне до отоци и влошаване на зрението, което налага консултация и евентуална смяна на лекарството.

Нежеланите странични ефекти обикновено засягат очното приложение на ГЕНТАЗОН. Има данни за вторични инфекции, конюнктивит, спадане на клепача, образуване на кисти и стимулирано развитие на глаукома. Понякога се засяга зрителният нерв, забавя се процесът на зарастване при наличие на наранявания.

Продължителната употреба при деца може да окаже влияние върху по-нататъшното им развитие.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент е предназначен за остри състояния и по-сериозни инфекции. Препоръчва се краткотрайна употреба, тъй като продължителното му приложение крие рискове. Възможно е атакуваните микроорганизми-болестни причинители да развият нечувствителност към гентамицин. Възможно е също продължителното приложение да причини отклонения от рода на отслабване на слуха или повишаване на вътреочното налягане. Съобщавано е за негативен ефект върху функционирането на бъбреците.

Медикаментът е неприложим при непоносимост към някоя от съставките му.

Да се избягва от пациенти с глаукома, при увредена тъпанчева мембрана на ухото, при гнойни инфекции, шарка или туберкулозна инфекция на окото.

Използването от бременни и кърмачки става по преценка на лекар, но по принцип не се препоръчва.
Не се прилага за лечение на деца под 8 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Не са установени.

________

Усреднена цена в аптеките – 5.80 лв

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *