Начало / Здравето от А до Я / Ракови заболявания / Кучетата разпознават рак 4 пъти по-точно от тестовете


Кучетата разпознават рак 4 пъти по-точно от тестовете

Обучени кучета могат да диагностицират рак на простатата по-успешно от всеки съвременен тест. Точността на кучешката диагноза е 90%, докато научните методики не дават по-висок процент от 75.

dogБританската благотворителна компания Medical Detection Dogs е специализирана в диагностика на различни заболявания с помощта на кучета, разказват от medikforum.ru. Специалистите й твърдят, че кучетата диагностицират рак на простатата четири пъти по-точно от тестовете PSA, масово прилагани в съвременната медицина.

Всеки три от четири теста PSA дават погрешно положителен резултат, което принуждава лекарите да прилагат инвазивни методи за уточняване на диагнозата. Това е болезнено за пациентите. При кучетата подобни грешки няма, там сигурността е гарантирана 90%. Най-добрият приятел на човека надушва раковите клетки по миризмата от урината на изследвания пациент.

Сътрудниците на Medical Detection Dogs са убедени, че ако кучетата-диагностици са машини, ще има огромно търсене от страна на медицинските учреждения. Животните наистина имат фантастичен нюх и улавят миризми по разтвори с концентрации от порядъка на 1:1 000. За жалост медицината, освен безпомощна в много случаи, е и доста консервативна: на кучетата-диагностици се гледа с недоверие и уменията им не се използват пълноценно.

Наскоро представители на Medical Detection Dogs са демонстрирали публично възможностите на кучешката диагностика. Освен рак на простатата те могат да открият рак на пикочния мехур, гърдата и яйчниците.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб