ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Революционен имплант заменя инжекциите с инсулин при диабет

Подкожен имплант обещава да предизвика истинска революция в лечението на диабет, която ще изпрати в миналото ежедневните инжекции с инсулин

Принципно нов тип имплант, работещ до живот без външна намеса – без жици, батерии, сонди или някакви други ограничения, ще снабдява равномерно тялото с инсулин и може да означава край на ежедневните инжекции за милиони хора, страдащи от диабет. Изследователите твърдят, че са „научили“ стволовите клетки да произвеждат инсулин. Имплантът е с размери и форма, колкото пакетче кетчуп от ресторант за бързо хранене. Той е пълен с ембрионални стволови клетки, които са програмирани в лаборатория така, че да започнат да произвеждат инсулин.

Революционен имплант заменя инжекциите с инсулин
Революционен имплант заменя инжекциите с инсулин

През последните години учените отбелязват успехи в трансформацията на стволовите клетки в специфични тъкани. Въпреки постигнатия напредък при превръщането им в мини-инсулинови фабрики, остава главният проблем – как да бъдат защитени те срещу атаките на имунната система, която ги разпознава като чужди и се опитва да ги унищожи.

Иновативният имплант VC-01™, разработен от американската компания ViaCyte Inc. използва мембрана с пори, достатъчно малки, за да не допуснат навлизане на имунните антитела и в същото време позволяват на значително по-малките инсулинови молекули безпрепятствено да преминават навън.

Първоначално стволовите клетки се превръщат в инсулин произвеждащите клетки, като на здрав панкреас. Те се нуждаят от богато кръвоснабдяване, за да работят, а за да се създадат нови кръвоносни съдове около импланта са нужни 2 – 3 месеца време. Едва след това те започват да произвеждат достатъчно инсулин, който преминава  през хилядите малки пори към кръвния поток.

Лечението е изпробвано само върху опитни мишки със забележителен успех. Повече от 1000 животни са получили миниатюрна версия на импланта и резултатите показват, че той контролира нивото на кръвната захар толкова ефективно, колкото и стандартните инсулинови инжекции.

Изпитанията върху доброволци се очаква да започнат през следващите една – две години, съобщават от американската компания. Изследователите хранят надежда революционният имплант да промени качествено живота на болните от диабет и да замени завинаги  инжекциите с инсулин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *