Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хроничен бронхит

Оплаквания

Оплакванията наподобяват тези при остър бронхит: болезнена кашлица, често свързана с бяло-жълто слузесто отхрачване, често темпе­ратура, понякога затруднения в дишането. Оп­лакванията се проявяват все по-често, докато накрая не отзвучават през цялата година. Пуша­чите считат явяващата се най-често сутрин кашлица за „нормална тютюнджийска кашлица“. С течение на времето кашлицата става все по-лоша, а отделената слуз все по-гъста. В по-къ­сен стадий най-често се стига до задух.

Причини

Често повтарящите се остри бронхити трай­но увреждат бронхиалната лигавица. Това благоприятства още по-честите изяви на инфек­ции. Бронхиалните стени задебеляват и произ­веждат прекомерно слуз, която все по-трудно се изкашля. Кашлицата се превръща в трайно състояние, по-късно към нея се прибавят отде­лянето на храчки и задух.

Рискът от заболяване расте

  • при пушачи
  • при силно замърсяване на атмосферата с вред­ни вещества
  • при чест контакт с увреждащи вещества по време на работа
  • при лоши условия на живот. Представители­те на слабите социални слоеве боледуват око­ло шест пъти по-често от хроничен бронхит в сравнение със заможните, които могат да работят и живеят в чиста среда
  • в мъгливи области
  • при хора, които още като деца са принудени да живеят при замърсена атмосфера

Възможни последици и усложнения

В началото хроничният бронхит е почти неза­бележимо, тлеещо заболяване и често се подце­нява. Промяната на бронхиалната лигавица въп­реки всичко се задълбочава и накрая става животоопасна. Могат да се появят изменения на бе­лия дроб, постоянен задух и недоимък на кислород. Стес­нените белодробни кръвоносни съдове могат прогресивно да отслабват сърцето. Освен то­ва нараства опасността белия дроб допълни­телно да се инфектира с бактерии и да се разви­ват възпаления на белия дроб (бронхопнев­монии).

Тъй като пушачите страдат особено често от хроничен бронхит, а признаците на това забо­ляване са много близки до тези на белодробния рак, често те не забелязват първите признаци на злокачествен тумор.

Профилактика

По-малко натоварващ начин на живот; избягва­не на въздух, замърсен с увреждащи вещества; преди всичко: да не се пуши. Все по-често хората прилагат към природни средства, каквата е Лулата инхалатор с хималайска сол>>.

Необходимост от лекарска помощ

Ако по-често от един път годишно боледувате от бронхит, лекарят би трябвало в обстоен разговор да се информира за условията, при ко­ито живеете и работите. Възможно е след то­ва да се разпореди да се направи рентгенова снимка и функционални изследвания на белия дроб. За хроничният бронхит лекарят би трябвало да се грижи редовно.

Самолечение

Самопомощта при това заболяване е особено важна:

  • пушачите трябва да възприемат хроничния бронхит като настойчив алармен сигнал и вед­нага да престанат да пушат
  • ограничавайте престоя си в задимени поме­щения
  • при работно място, силно замърсено с увреж­дащи вещества, би трябвало да се опитате да получите нова работа
  • странете от настинали хора. Всяка простуда, която един здрав организъм надвива лесно, може да стане заплаха при болния от хроничен бронхит
  • избягвайте прекомерните телесни усилия. Ре­довните спортни занимания на чист въздух все пак могат да са в помощ

Лечение

Лечението трябва преди всичко да преустанови напредването на заболяването.

Лекарства разтварящи слузта

Често използуването на бронхолитични сред­ства е наложително.

Лекарства разширяващи бронхите

Ако в резултат на хроничния бронхит се стиг­не до пристъпен или постоянен задух, може да се наложи инхалирането на аерозоли с разширя­ващи бронхите вещества или пиенето на таки­ва средства.

Инхалации на кортизон

В редки случаи може да се окаже полезно лекарят да назначи инхалации с кортизон. Най-важното странично действие при ин­халацията: намалява защитата срещу инфек­ции. Най-честата последица е гъбична инфекция в устната кухина. Тя може да се предотврати, ако след инхалацията устата се изплакне обилно с вода.

Антибиотици

Бактериалните инфекции на бронхите лекарят трябва своевременно да лекува с антибиотици. За да се намери най-подходящото средство, той би трябвало по възможност да определи причинителя в храчка и кръв. Спорно е дали ежед­невното приемане на ниски дози антибиотик може да предотврати тежки инфекции.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *