ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спадане на матката

Спадането на матката се среща често заедно със спадането на пикочния мехур и на околните тъкани.

Оплаквания

Чувство на натиск, придърпване „надолу“, често освобождаване на малки порции урина, евенту­ално в комбинация със запек.

Причини

Съединителната тъкан и сухожилията, които задържат органите в малкия таз на тяхното място, са се отпуснали. Заедно с разширяване­то на влагалището и отпускането на мускула­турата на тазовото дъно органите започват да се смъкват.

Рискът от заболяване нараства

При много раждания, професионални занимания свързани с телесно напрежение и/или стоене прав в продължение на много години.

Възможни последици и усложнения

Непрекъснатите оплаквания от притискане и придърпване могат много да натоварят ежед­невието, най-вече когато по време на кашлица или телесни занимания се стига до неволево ос­вобождаване на урина. В редки случаи матката може дори да изпада от влагалището.

Профилактика

Гимнастиката на родилките – преди всичко след тежки раждания – може да засили тазовото дъ­но. Гимнастиката, която засилва еластичност­та на мускулите и сухожилията, също така и предпазва.

Необходимост от лекарска помощ

При описаните оплаквания.

Самолечение

Гимнастика на тазовото дъно.

Лечение

В по-леките случаи един поддържащ пръстен (песар) във влагалището може да задържа мат­ката и пикочния мехур на нормалните им места. Този пръстен женският лекар трябва да конт­ролира всеки месец, както и да сменя. При нап­редналите случаи лекарят може с операция да опъне едновременно мускулатурата, поддържа­ща пикочния мехур (предна пластика) и тази, поддържаща червата (задна пластика). При те­зи операции той, разбира се, трябва да отстра­ни спадналата над влагалището матка. При то­ва яйчниците се запазват. След тази операция влагалището може да е малко стеснено, което в първите месеци може да създава проблеми при половото общуване. Най-често обаче с времето то се разширява и става по-малко чувствител­но на болка. И тук страхът от възможни нара­нявания може да бъде причина за оплакванията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *