Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миома

Миомите са доброкачествени разраствания в мускулатурата на матката, които се образуват от излишни мускулни клетки. Според растежа си те или се издават навън, или се вдават навът­ре в маточната кухина.

Оплаквания

Около двадесет процента от жените с миома нямат никакви оплаквания. При останалите – според разположението и големината на тумо­ра – е възможно да се стигне до менструацион­ни болки, нару­шения на кръвосъсирването или кръвотечения при избърсване и трайни кръвотечения. Натискът върху съседните органи може да се изрази в мехурни смущения (изтичане на урина), болки в кръста или запек.

Причини

Не са известни.

Риск от заболяване

След тридесетата година миомите се срещат по-често отколкото в младите години. Поради понижаващата се естрогенна продукция в кри­тическата възраст, от този момент нататък миомите растат много бавно. След климактериума дори съществува тенденция да претърпя­ват обратно развитие. Обратно, увеличената естрогенна продукция във фазата на фоликулар- но зреене повишава на­растването също както бременността.

Възможни последици и усложнения

  • кръвотеченията при избърсване и трайните кръвотечения могат да доведат до малокръвие
  • в зависимост от своето положение и големи­на миомите могат да стеснят мястото за ед­но нарастващо дете или да доведат до прекъс­ване на бременността

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

При кръвотечения при избърсване или трайни кръвотечения, при болезнена или необичайно силна менструация. Лекарят открива миомата с напипване или изследване с ултразвук.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако миомите не дават оплаквания, не се налага да бъдат лекувани нито оперативно, нито ме­дикаментозно. При силни болки и кръвотечения или ако при гинекологично изследване лекарят установи изменения:

  • една единствена миома, която се вдава в маточната кухина, може да бъде отстранена оперативно през вагината: след отваряне вхо­да на матката тя се откъсва от мускулатура­та, при което матката се запазва
  • миома, която „изпъква“ навън в коремната ку­хина, трябва да бъде отстранена посредст­вом коремен разрез. И в този случай матката се запазва: стената на матката се отваря, ми­омата се изважда, а матката отново се зат­варя с шев
  • ако матката е изпълнена с множество миоми и уголемена, трябва да бъде отстранена цяла­та. Яйчниците и яйцепроводите се оставят. В зависимост от големината й лекарят може да извади матката и през влагалището (без ко­ремен разрез!)

В първите дни след отстраняването на матка­та половото общуване може да бъде болезнено. Когато обаче след около шест седмици вътреш­ните рани зараснат добре, в общи линии повече няма трудности. Без матка нямате менструа­ция и повече не можете да имате деца. Това оба­че не трябва да повлиява негативно вашето же­лание и любовен живот.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *