ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ендокринна система и панкреас

Хормоните – едва ли някой знае за тях повече от това, че те имат нещо общо с „най-хубавото не­що на света“, с желанието и любовта. Някои познават половите хормони естроген и тестостерон, някои хормона инсулин, регулиращ нивото на кръвната захар, а едва ли някой знае хормона, направляващ работата на щитовидната жлеза, тиреостимулиращия хормон. А това са само някои хормони от армадата вещества в организма, пренасящи информация. Хормоналните жлези – заедно с останалите ре­гулаторни механизми – съгласуват дейността на всички органи в нашето тяло. Хормоните предават съобщението на жлезите по кръвен път до органите, които реагират на съответ­ния хормон. Хормонът и органът се намират един друг, тъй като по повърхността на органа съществуват места, към които хормонът, предназначен за дадения орган, пасва като ключ в ключалка.

Всички жлези, произвеждащи хормони, работят в тясно сътрудничество. Те са свързани една с друга посредством контролно-регулаторна система, която най-често преминава три нива. В мозъка са разположени двете ръководни жле­зи хипоталамус и хипофиза. Те произвеждат хормони информатори, които стимулират ос­таналите жлези в организма за производство­то на техните хормони. Такива „целеви жлези“ са например щитовидната жлеза, задстомашна- та жлеза или надбъбречните жлези. Тогава тези хормонални жлези произвеждат своите хормо­ни, например задстомашната жлеза произвежда инсулин. Мозъчните жлези проверяват дали те­лесните жлези са изпълнили пълноценно своята задача, като „измерват“ концентрацията на об­разуваните хормони в кръвта.

 

Панкреас – задстомашна жлеза

Задстомашната жлеза произвежда храносмила­телни ензими. В същото време тя е и хормонална жлеза. В т.нар. В-клетки на Лангерхансовите острови тя обра­зува инсулин, а в А-клетките глюкагон – антаго­нист на инсулина.

Действие на инсулина

Инсулинът има много задачи в обмяната на ве­ществата. Между другото той поддържа и ни­вото на кръвната захар в определените грани­ци: то не трябва да спада под 60 мг%, а дори и след нахранване не бива да се покачва над 140 мг%. Ако в кръвта се съдържа твърде много за­хар, инсулинът я насочва към черния дроб, мус­кулите и мастните клетки.

Оскъдно количество инсулин винаги трябва да циркулира в кръвта – дори когато не се яде ни­що (базални нужди).

Действие на глюкагона

Ако задстомашната жлеза измери твърде ниско ниво на кръвната захар, се активизират антаго­нистите на инсулина. Глюкагонът например се разпорежда черният дроб да изпразни своите захарни депа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *