ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво ни причинява дефицитът на витамин D

Дефицитът на витамин D е опасен за здравето – може да причини остеопороза и да повиши риска от прееклампсия при бременни. Наличието му увеличава мускулната сила и пази от рак и диабет от втори тип.

vitamin-d-slunce-imynna-sistemaИзследвания на учени от университета в Манчестър доказват, че дефицитът на този витамин може да се окаже главна причина за някои от хроничните ни болки – ревматични или тези при неврологични разстройства.

Не са особено много продуктите, които могат да ни доставят този толкова важен витамин, припомнят от meddaily.ru. Сред тях са рибеното масло, мазните риби, гъбите, дробът и яйченият жълтък. D-запасите в организма се поддържат и под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Екипът от Манчестър е изследвал дефицитът на витамин D при над 2300 европейци-мъже. Оказва се, че мъжете с такъв дефицит имат болки от общ характер два пъти по-често от хората с висока концентрация на витамина. Проследяването във времето установило, че един от 15 доброволци с въпросния дефицит твърде скоро започва да изпитва хронични болки, каквито по-рано не е имал.

По правило мъжете с този проблем са с наднормено тегло, физически неактивни, често с депресивни разстройства.
Крайният извод е, че скелетно-мускулните болки обикновено са признак за дефицит на витамин D. Според британските учени тези симптоми могат да се обобщят популярно като “размекване на костите”. Състоянието изисква пунктуално лечение и подходяща диета.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *