ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на кожата

Оплаквания

Ракът на кожата има много лица. Признаци или предварителен стадий на рак на кожата могат да бъдат:

  • петна по кожата или бенки, които се изменят
  • новопоявяващи се бенки
  • бенки и възли, които се уголемяват, залющ­ват, кървят и засягат предимно лицето, осо­бено в близост до едното око или от едната страна на носа
  • изменения на половите органи, включително на гръдните зърна (брадавичноподобни изменения, бели или червеникави оцветявания, уп­лътнявания)

Причини

Лошокачествени изменения на клетките. Пред­варително увредената кожа благоприятства образуването на рак на кожата: съществуващи язви, твърди ръбци, облъчване с рентгенови лъ­чи, но преди всичко с ултравиолетови лъчи.

Риск от заболяване

Ракът на кожата е сред най-често срещаните ра­кови заболявания. Една от най-важните причини за постоянното нарастване на заболяванията от рак на кожата е култът към слънчевия загар: почерняване на всяка цена чрез прекомерно изла­гане на слънце и използване на солариуми. В повечето случаи ракът на кожата се появява при хора над 50 години и при това по тези участъци на кожата, които в най-голяма степен са изло­жени на въздействието на слънцето.

Възможни последици и усложнения

По същество кожните лекари различават три вида рак на кожата:

  • в по-голямата си част ракът на кожата е базалиом. Базалиомите нарастват много бавно, в много редки случаи са злокачествени и не об­разуват метастази
  • епителиомите по-често от базалиомите про­никват от повърхността на кожата навътре в тялото и в по-късните стадии са склонни към образуване на метастази
  • злокачествените меланоми са много опасни, защото бързо нарастват и образуват мета­стази още в ранните си фази. Когато се лекуват  още през ранния си стадий и тези форми на рака са почти сто процента излечими

При ранното лечение почти всички форми на ра­ка на кожата са излечими. Ако не се лекуват, раковите клетки могат да се разпространят по цялото тяло.

Профилактика

Да се избягват екстремно излагане на слънце и почерняване под солариум. Да не се допуска в никакъв случай слънчево изгаряне, като се използ­ват между другото и препарати за предпазване от слънцето с висок фактор за светлинна защи­та.

При ранно откриване почти всички форми на ра­ка на кожата могат да бъдат излекувани. Зато­ва трябва да се внимава за предупреждаващите признаци. Хората над 20 години трябва веднъж месечно сами да изследват кожата си за измене­ния и възможно най-бързо да се обърнат към ко­жен лекар при подозрение. Между 20 и 40 години препоръчваме контролен преглед при кожен ле­кар на всеки три години и след 40-годишна въз­раст – веднъж годишно.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом забележите някакво необичайно из­менение по кожата. Въпреки че повечето кожни изменения са безобидни, винаги съществува опасността да се касае за рак на кожата. В слу­чай на съмнение по-добре е напразно да се потър­си кожен лекар, отколкото твърде късно да се открие и лекува ракът на кожата.

Самолечение

При рак на кожата това може да се окаже опасно за живота.

Лечение

След точно изследване на съмнителния участък по кожата – евентуално чрез вземане на тъканна проба и лабораторен тест – при съмнение за рак на кожата тъканта се отстранява хирурги­чески. За това не се налага престой в болнично заведение. След лечението състоянието се кон­тролира през редовни интервали от лекар.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *