Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Витилиго

Оплаквания

Рязко ограничени бели петна с краища, които обикновено са по-тъмно оцветени от нормалното. Петната се забелязват особено силно при загоряла кожа. Често петната бавно се уголе­мяват.

Причини

Не са известни. Предполага се нарушение на об­щата имунна система.

Рискът се увеличава

При хора, които страдат от диабет или от за­болявания на щитовидната жлеза, както и при хора със засегната имунна защита.

Възможни последици и усложнения

Петната са безобидни и не са заразни, но кога­то имат обезобразяващо въздействие, могат силно да обременят засегнатия. Светлите пет­на са много застрашени от слънчево изгаряне.

Профилактика

Не е възможна според съвременното състояние на медицината.

Нужда от лекарска помощ

Когато петната са особено обезобразяващи.

Самолечение

По възможност избягвайте да се излагате на слънчева светлина или ограничавайте потъмня­ването на нормално оцветената кожа с предпаз­ни средства с висок фактор за светлинна защи­та. По този начин се избягва по-нататъшното усилване на кон­траста.

Белите петна могат да се прикрият с грим или да се оцветят с препарати за добиване на изкус­твен загар.

Лечение

  • локална фотохимиотерапия: върху малки пет­на се нанася медикаментът Meladinine. След което при облъчване със слън­чева светлина или с изкуствена ултравиоле­това А-светлина белите петна по кожата мо­гат да потъмнеят
  • PUVA-терапия както при псориазис. Това лечение е много скъпо. Могат да минат месеци, дори години, докато се постигне задо­волително от козметична гледна точка оцве­тяване на кожата. Обикновено облъчването увеличава риска да се развие рак на кожата
  • вместо белите петна да се потъмняват, мо­же да се опита избелване на нормалния цвят на кожата на лицето и ръцете, за да се получи еднородна светла кожа. Обикновено това смущава по-малко, отколкото контрастът между светли­те и тъмните места

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *