Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето до какви изводи стигнаха учените за хормоните!

Какво знаем за хормоните?

Учените са стигнали до извода, че хормоните са важен фактор в управлението на човешкото тяло

През 1901 г. учените за пръв път успяват да изолират хормон от надбъбречната жлеза наречен адреналин. Следва откриването на другите хормони на половите жлези, на щитовидната жлеза, на задстомашната жлеза и други.

Досега изучените хормони наброяват 60, но малко хора могат да си ги представят как изглеждат и функционират. Науката ни разкрива, че това са микроскопични молекули, които имат голяма отговорност за функционирането на нашето тяло. Нашият ръст, здраве, красота, цвят на косата в голяма степен зависят от тях. Те изпълняват функция да предават на нашите клетки информация какво да правят, как да действат.

хормони
Учените са стигнали до извода, че хормоните са важен фактор в управлението на човешкото тяло

Хормоните са предназначени да изпълняват 3 основно функции – физическо и умствено развитие и полово съзряване, адаптация на органите към промените в дадена среда и поддържат хомеостазата – постоянството на вътрешната среда. За съжаление балансът в организма е много крехък и лесно може да бъде разрушен.

Равновесието на хормоните може да бъде нарушено от нездравословния начин на живот. Ако не си доспиваме, преяждаме, водим застоял начин на живот, употребяваме много лекарства и сме под стрес, това води до хормонален дисбаланс и съответно до някакви здравословни проблеми и дори сериозни заболявания. Например промяната на нивото на хормона естроген може да е причина за появата на акне, повишено омазняване на косата или други проблеми. Когато неговото ниво се увеличава се появяват проблеми с косата и кожата. При такива проблеми с женския хормон е добре да се търси лекар специалист и да се промени храненето. Трябва да се отстранят от менюто пикантните, мазни, пушени и пържени храни, а да се ползват плодове, зеленчуци и кисело мляко.

При жените около 30-годишна възраст промените са свързани главно с бременността и последвалото раждане и кърмене. Друг хормон е важен за зачеване и за нормална бременност и това е хормонът прогестерон. При малки количества от него е затруднено забременяването и се стига до незадържането на плода.

Заболяването на щитовидната жлеза може да доведе също до дисфункция на хормоните. То се открива при много жени над 30 г. затова трябва да се правят редовно прегледи при ендокринолог. На около 40 г. обмяната на веществата се забавя и може да се очаква трупане на мазнини и са нужни повече грижи за красотата. Ако преди тази възраст е имало повече безсънни нощи, то сега вече трябва това да не се допуска. Трябва и другите вредни навици да се отстранят.

В организма на жената след менопауза се образува недостатъчно количество на хормона естроген. Това води до нестабилност в терморегулацията и съдодвигателната дейност. Получава се разстройство на съня, намалява костната плътност и често се получава остеопороза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *