Камъни в бъбреците – какво трябва да знаем?

Оплаквания

Ако бъбречните камъни са твърде големи, за да попаднат от бъбрека в пикочопровода, почти няма оплаквания или отвреме навреме се появя­ват леки болки в областта на бъбреците. Оплаквания се появяват, когато камъните за­почнат да се движат. Най-популярните оплаква­ния при бъбречни камъни са внезапно появяващи се, пробождащи, тъпи, пристъпни болки – така наречените бъбречни колики. Тези болки възник­ват, когато бъбречен камък се измести по посо­ка на пикочопровода. Най-често болката започ­ва на гърба под ребрата и за часове или дни се премества бавно надолу по посока на слабините. Болките могат да са придружени от гадене. По­някога в урината се намират следи от кръв. Когато камъкът достигне мехура, преминава оставащия му път по пикочопровода, без да при­чинява особени болки.

Причини

Следните фактори благоприятствуват възник­ването на бъбречни камъни:

 • хронични инфекции на пикочните пътища
 • заболяване на околощитовидните жлези
 • заприщване на урината от препятствия на оттока (ръбци, стеснения, малформации)
 • хранене, което насища урината със соли, кои­то могат да изкристализират като камъни
 • поемане на твърде малко количество течност
 • хронични заболявания на червата
 • дългогодишна употреба на обезболяващи

Риск от заболяване

Мъжете са по-податливи към образуването на бъбречни камъни от жените, а с напредване на възрастта бъбречните камъни се срещат по-често. Рискът от заболяване нараства при горещо вре­ме, когато голяма част от изпитите течности не се отделя през бъбреците, а се изпарява през кожата. Така концентрацията на калций в ури­ната нараства и могат по-лесно да се образуват камъни.

Възможни последици и усложнения

Бъбречните камъни повишават риска:

 • от инфекции на пикочните пътища.
 • от образуване на ръбци и стеснения с опасност от по-нататъшно образуване на камъни
 • от хронично възпаление на бъбречното легенче

Профилактика

Да се пие много, особено в горещо време. Хора, които вече са имали камък, в някои случаи могат да възпрепятствуват образуването на нови ка­мъни посредством начина на хранене. За това е нужен анализ на камъните и съвети от лекар или диетолог. Преобладаващото число от камъни­те се състоят от калциев оксалат. За профилак­тиката това означава: ограничаване на мляко­то и млечните продукти, храна, бедна на сол, по възможност никакъв спанак, ревен и никакви до­мати.

Необходимост от лекарска помощ

При бъбречни колики. Или – ако знаете, че има­те бъбречен камък – редовни контролни прегле­ди при уролог или нефролог.

Самолечение

Пийте толкова, колкото е възможно. Понякога това води до изхвърляне на камъка и помага за ограничаване на по-нататъшното образуване на камъни. Препоръчаната от лекаря или диетолога диета също помага да се ограничи по-ната­тъшното образуване на камъни.

Лечение

Най-напред се прави опит да се изхвърли камъка с помощта на много течности, спазмолитични медикаменти, поставяне на топла бутилка и евентуално движение.

Ако за една до две седмици камъкът не бъде от­делен и лежи благоприятно (в дълбоката част на пикочопровода или в мехура), лекарят може да опита да го извади с помощта на примка по вре­ме на цистоскопия. Това вмешателство, разби­ра се, е много неприятно. Раздробяване на камъните (литотрипсия) е въз­можно с ултразвук, евентуално под пълна нар­коза.

При следните условия се налага операция:

 • при бъбречни колики, които не се повлияват от медикаменти
 • при тежки инфекции, предизвикани от бъбреч­ните камъни
 • при много големи камъни
 • при остра заплаха за бъбрека
 • ако раздробяването на камъка или отстраня­ването му с помощта на примка не се удаде

След отстраняването камъкът трябва да се подложи на химически анализ, за да се предотв­рати посредством съответно хранене по-ната­тъшното образуване на камъни. Според съста­ва на камъните диетата е различна.

холимин ползи
ХОЛИМИН помага при камъни в бъбреците

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.