Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Натъртване и контузия на мускула, подкожен кръвоизлив

Оплаквания

Видимият признак на натъртването е подкож­ният кръвоизлив, синьо петно (хематом). В мо­мента на нараняването се усеща лека болка. Мяс­тото е болезнено при натиск. Синьото петно може да се появи и едва след като минат дни.

Причини

Натиск, сблъсък или удар.

Рискът нараства

–      при наличие на смущения в кръвосъсирването (напр. недостиг на тромбоцити);

–      при вземане на медикаменти, забавящи съсирването на кръвта.

Възможни последици и усложнения

Синьото петно се образува при кървенето на наранените подкожни артерийки. Когато са на­ранени по-дълбоко разположени кръвоносни съ­дове, кървенето се вижда като оток на повърх­ността. Големи кръвоизливи в тъканите могат да засегнат функционалната годност на стави­те и мускулите.

След силно натъртване на главата трябва да ос­танете за наблюдение в болница. Понякога едва след няколко дни се разбира, че е имало кръвоизливи, които упражняват натиск върху мозъка и могат да го увредят.

Профилактика

Не е възможна.

Нужда от лекарска помощ

При силна контузия преди всичко на особено чув­ствителни части на тялото като главата и по­ловите органи.

Самолечение

-крайниците с обхватен кръвоизлив по възмож­ност да се вдигат нависоко;

– студенолечението в продължение на 24 часа ограничава кръвоизлива възможно най- много;

-компреси с арника от две супени лъжици тинк­тура на половин литър вода със 125 г алкохол или изопропилалкохол. Изопропанолът има също­то действие, но е значително по-евтин;

-най-накрая кръвоизливът се премахва със за­топляне: топли бани, кални компреси, компре­си с извара или с пшеничен шрот.

Компрес с извара

Върху засегнатото място се нанася слой изва­ра с дебелина около един сантиметър, завива се с кърпи и се оставя да действа два часа.

Компрес с пшеничен шрот

От пшеничен шрот и вода се сварява гъста ка­ша, която се нанася върху болното място кол­кото е възможно по-гореща, и се завива с кър­пи. Евентуално може да се уплътни с найлони.

Лечение

Мехлеми с хепарин или екстракт от пиявици по­магат на организма да абсорбира подкожния кръвоизлив. Тяхното действие обаче се оспорва.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *