Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аметропия

Аметропията не е заболяване. Днес отклонения до три диоптъра се разглеждат като биологи­чен вариант на нормалното.

Далекогледството е по-често срещано от късогледството: стар­ческото зрение засяга всички хора най-късно след петдесетгодишна възраст. От тази въз­раст започват да се развиват и други старчес­ки и болестни увреждания на очите. С оглед на това след четиридесетгодишна възраст е целе­съобразно очите да се проверяват при очен ле­кар през една-две години.

Развитието на очите и процесът на установя­ване на координация помежду им и с мозъка прик­лючват в края на третата година от раждане­то на детето. Тренирането на другите сетива способства и за развитието на очите: бебета, които много се носят на ръце, се научават да виждат по-бързо и по-добре.

Половината от учениците, носещи очила, не виждат достатъчно. Всеки десети човек в зряла възраст в зна­чителна степен е загубил зрителната способ­ност на едното око и не може да вижда пространствено. Това би могло да се избегне, ако нав­реме се лекува първоначалното смущение, което се развива в предучилищна възраст.

Важно е родителите да спазват сроковете за профилактичните изследвания и когато дете­то им стане на три години да го заведат на кон­тролен преглед при очен лекар.

 

Ако детето:

-се оплаква, че го боли главата и му се вие свят, че се изморява, когато гледа отблизо, и ако очите му се събират навътре, то може да е да­лекогледо;

-често примигва и присвива очи, косо накланя главата си, когато гледа отдалече, то може да е късогледо;

-често се спъва, удря се, не може да улавя правилно предметите, търка очите си или затва­ря едното око, не уцелва с молива дадена линия или неправилно преписва букви, това може да е признак за слабост на едното око.

Обезателно заведете детето на очен лекар, в случай че забележите подобни прояви.

Защо не всички хора имат остро зрение

Окото осигурява ясни образи, когато е изравне­но съотношението между неговата пречупваща сила и дължината на оста.

Пречупващата сила е способността на оптичната система на окото да фокусира светлинните лъчи, които попадат върху него. Един диоптър съответства на пречупващата сила на леща, ко­ято фокусира светлината на разстояние един метър зад нея. Окото може да нагажда пречуп­ващата си сила според разстоянието (акомода­ция): ако фиксираният предмет се доближи, зе­ницата се свива, лещата изпъква. При по-слаба светлина и по-голяма отдалеченост зеницата се разширява и лещата се отпуска.

Когато дължината на оста (разстоянието меж­ду центъра на роговицата и центъра на ретина­та) не съвпада със силата на пречупване, тогава фокусираният светлинен лъч не попада точно върху ретината. При положение, че успоредно падащите светлинни лъчи се събират пред ре­тината, отдалечените предмети се виждат не­ясно: в такъв случай човек е късоглед. Когато светлината се фокусира зад ретината, тогава е налице далекогледство.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *