Начало / Болести и лечение / Бели дробове и дихателна система / Най-новите постижения в медицината ще лекуват белите дробове от рак и др. болести


Най-новите постижения в медицината ще лекуват белите дробове от рак и др. болести

Тъкани на човешки бели дробове бяха отгледани успешно в лабораторни условия

Това е едно от най-новите медицински постижения, имащо за цел успешно лекуване на бели дробове, при случаи на рак и други нелечими болести. Учени от САЩ са успели да отгледат тъкани на бели дробове. В лабораторни условия били отгледани тъкани от бели дробове на две деца, които били загинали при злополука.

бели дробове

Успяха да отгледат тъкан на бели дробове в лаборатория

Тяхната съединителна тъкан, както и целите им дробове не били сериозно повредени. От единния бял дроб учените са взели съединителна тъкан и в нея са присадили тъкан от другия бял дроб. Полученото от двете части са поставили в съд с хранителен разтвор. Подхранван по този начин в съда, след месец бил изграден от посадката нов клетъчен материал и станал цял орган, който е повод да се повтори експериментът с друг бял дроб. След още толкова време и вторият бил готов като израснал. Така лекарите имали вече 2 бели дробове, готови за присаждане. Но засега те още не са правили такова присаждане върху хора, а ще пробват подобни операции с опитни мишки с техни дробове.

Този опит с отглеждането и присаждането на бели дробове ще намери приложение при болести като рак на дробовете, професионални заболявания, туберкулоза и други.

В съединителната тъкан се съдържа хиалуроновата киселина, която е с особени свойства. Тя помага за здравината и еластичността на тъканите.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*