ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доказано: медът пречи да трупаме килограми!

На всички, които искат да смъкнат килограми, специалистите препоръчват да се откажат от сладкото. От психологическа гледна точка това не е никак лесно – затова любителите на “бялата отрова” търсят някакви безопасни заместители.

medНай-нови клинични изпитания сочат, че подходяща замяна на захарта в такива случаи е медът. Не е за вярване, коментират от medikforum.ru. Всички знаят, че медът съдържа дори повече калории и да се твърди, че от него се отслабва, е смехотворно.

Преди 6 години обаче изданието Journal of Food Science описва опити с лабораторни мишки, на които били давани захар, изкуствен подсладител и мед. След известно време гризачите минали през контролно замерване, за да се сравни ефектът от ползваните подсладители. Групите на захар и изкуствен подсладител имали еднакви резултати. Групите без подсладител и на мед също били с равни резултати. Излиза, че въпреки употребата на мед в качеството на подсладител, телата на животинките реагирали също както при режим без сладко! При по-дълготрайна употреба дори се наблюдавала редукция на теглото при опитни мишки, които получавали мед.

И досега учените нямат напълно сигурно обяснение за това влияние на меда върху животинския метаболизъм. Най-правдоподобно е мнението, че медът забавя метаболизва чрез комплексно въздействие: той е композиция от глюкоза, фруктоза, малко протеини, витамини от В-групата и С, калций, желязо, фосфор, цинк и магнезий.

Аналогичен опит е бил проведен и с хора. В него участвали 14 здрави жени, които също били разделени на групи. Едната получавала закуска с мед, другата – със захар. Енергийният еквивалент за двете групи бил един и същ. Оказало се, че в групата на мед се наблюдава по-бавно образуване на “хормона на глада” – грелин, който е един от главните провокатори на затлъстяването.

Това са и мотивите диетолозите да препоръчат замяната на захарта с мед. Те обаче припомнят, че добавен в храни и напитки с температура над 60 градуса, медът губи полезните си качества.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *