ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как да поддържаме мозъка си винаги във форма

Не е достатъчно само да имаме добри гени. Важно е и да водим здравословен начин на живот и да сме опти­мисти.

Храна за ума

Храната и питиетата, които консумираме, са от първо­степенно значение, ако ис­каме да поддържаме ума си във форма. „Хранителните вещества подхранват и за­щитават мозъчните клетки, също както и тялото ни – каз­ва Катрин Колинс, диетолот в болницата Сейнт Джордж в Лондон – Разнообразието е много важно. Приемайте различни храни. Те ще се допълват взаимно, а вие ще бъдете здрави.“

Средиземноморска­та храна

Средиземноморската храна е богата на плодове и зелен­чуци, прясна риба, зехтин и червено вино. Тя ще ви пред­ложи всичко, от което имате нужда.

  • Скорошни изследвания на университета в Колумбия по­казват, че хората, които след­ват средиземноморска диета, много по-рядко се разболяват от болестта на Алцхаймер, а тези, които вече са се разбо­лели, живеят по-дълго, ако я спазват.
  • Доматите – една от основните съставки на диетата – са богати на ликопен. Той е антиоксидант, който унищо­жава свободните радикали в организма, за които се смята, че са основни причинители на болестта.

Нискогликемичната диета

Друга много популярна диета е нискогликемичната. Според нея трябва да се придържаме към храни, които се разграж­дат бавно и отделят енергия­та бавно, за да поддържаме стабилно нивото на кръвната ни захар.

  • „Глюкозата е гориво за мозъ­ка – той се нуждае от постоян­но зареждане – казва Урсула Аренс от Британската диетологична асоциация. – Ако нивото на кръвната ви захар падне, ефектът върху мозъка е ясен: започвате да се чувст­вате замаяни, разконцентрирани и дори депресирани.“ Нискогликемичните храни (пълнозърнестите спагети и хляб, кафяв ориз) съдържат комплексни въглехидрати. Бе­лият хляб и сладките храни и   питиета имат висок индекс на гликемичност, което означава, че ще ви е трудно да ги изклю­чите напълно от менюто. Но ако намалите сладките неща например и ако ги приемате заедно с храната – като десерт, ще намалите влиянието им върху нивото на кръвната ви захар.
  • Добре баланси­раното хранене включва зе­ленчуци и пълнозърнес-ти храни, които имат нисък индекс на гликемичност. Кръвната ви захар ще се повишава бавно и тялото ви ще може да се „справи“с храните, които имат висок коефициент на гликемичност.

Повече омега-3

Редица изследвания показват, че омега-3-мастните кисели­ни подобряват функциите на мозъка. Френско изследване, публикувано в списание „Неврология“, доказва, че хората, които редовно консумират храни, богати на омега-3, са с 60% по-малко застраше­ни от деменция.

  • Тези жизненоважни маз­нини се съдържат в мазните риби – скумрията, сардината, сьомгата и рибата тон. По­вечето консервирани мазни риби са също добър източник на омега-3, с изключение на рибата тон – при нея процесът на консервиране оказва крайно неблагоприятен ефект.

Не се обез­воднявайте

Ако пиете достатъчно вода, ще бъдете много по-работоспособни. Всяка клетка и всеки орган се нуждаят от вода, за да функционират. Това, раз­бира се, важи и за мозъчните клетки.

  • Колкото повече остарява­ме, толкова по-малко вода пием, тъй като чувството ни за жажда се притъпява. Тогава се обезводняваме. Симптомите на остро обез­водняване включват чувство на обърканост, загуба на рав­новесие и памет. „Необходи­мото количество вода на ден е различно за всеки човек и за повечето от нас е достатъчно това, което изпиват, когато за жадни – казва диетологът Катрин Колинс. – Но колкото повече остаряваме, толкова по-склонни сме да се дехидратираме. Затова, ако забе­лежите, че пиете едва по 3-4 чаши вода на ден, погрижете се да пиете повече.“

Добавките

Ако се храните балансира­но, няма нужда да приемате добавки. Ако не, веществата, които засилват мозъчната дейност, са фолиевата кисе­лина и витамините В12 и В6. Изследванията показват, че хората, които не ги прием­ат, по-често се разболяват от деменция. В научните среди обаче съществуват някои опа­сения, че фолиевата киселина може да доведе до симптоми на недостиг на витамин В12.

  • Антиоксидантите като ви­тамините А, С и Е са много важни за доброто функцио­ниране на мозъка. Те унищо­жават свободните радикали в организма, за които се твърди, че предизвикват рак и демен­ция.
  • Смяташе се, че гинко билобата подобрява мозъчната дейност, но наскоро проведе­ни изследвания пока­заха, че всъщност няма чак толкова благоприятен ефект върху деменцията, когнитивните умения и качеството на живот.
  • Ако не знаете какви добавки да приемате, диетологът Ка­трин Колинс препоръчва да пиете комплексни витамини. Те ще ви набавят 100 % от не­обходимото ви количество и ще имате гаранцията, че няма да се предозирате.

Социално взаимодействие

Разговорите и срещите с прия­тели са не просто приятни, те са полезни за мозъка. Шведско из­следване, в което участват над 1200 души над 75-годишна възраст, показа, че поддържането на социални контакти нама­лява риска от деменция с цели 60 %. Изследователите достигат до заключението, че приятели­те и семейството са емоциона­лен и интелектуален стимул, който ни кара да поддържаме мозъка си във форма.

  • За общото благосъстояние на организма е много важно да имате положителна нагласа към живота. Имате много причини, за да бъдете оптимисти. Може да направите много неща, за да намалите риска от заболяване от деменция и най-важното, че никога не е твърде късно, за да започнете.

Хранителни вещества помагащи при безсъние

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *