ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли връзка между деменцията и кокошите яйца?

Умереното, редовно потребление на кокоши яйца забавя възрастовото влошаване на паметта и намалява риска от деменция. Твърдението е на учени от американския Tufts University.

egАмериканските учени решили да изяснят дали е възможно диетата, съдържаща яйца, да забави влошаването на паметта поради възрастови промени. Идеята за очакван положителен ефект се появила при по-ранни изследвания за здравословното хранене, описват от medikforum.ru. Експериментът по темата продължил 6 месеца, като група от доброволци получавали всеки ден като допълнение по две яйца, а при контролна група участници яйцата били напълно изключени от храненето.

Двете групи, съставени само от възрастни хора, трябвало да изпълнят и цяла поредица тестове за качествата на паметта. Проверявали ги и за рационално мислене, речников запас и внимание. Контролното тестиране било направено в началото и след края на експерименталната програма.

В групата, която не потребявала яйца, били установени негативни отклонения по изследваните показатели. Такива отклонения имало и в “яйчения” екип, но доста по-слаби. Според учените данните са достатъчно потвърждение на хипотезата за такъв кратък период от време.

Авторите на изследването смятат, че положителният ефект от храненето с яйца се дължи на два типа антиоксиданти, които се съдържат в тях: лутеин и зеаксантин. Доказвано е в други проучвания, че лутеинът и зеаксантинът влияят положително върху интелекта и паметта.

Все пак е добре да се знае, че това не може да бъде единствена посока на изследванията. Има вегетарианци, които изобщо не ядат яйца, но и не страдат от лоша памет или деменция. Затова идентифицираната връзка трябва да се изследва в по-дългосрочен план, като се отчитат и други фактори на въздействие върху дейността на главния мозък.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *