ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разкриха механизма на тревожните разстройства!

Особена зона в човешкия мозък е отговорна за възникването на тревожните разстройства. Доскоро науката смяташе, че тя потиска стресовия отговор на различни въздействия. Оказва се обаче, че е точно обратното: именно тя предизвиква тревожност!

trevogaРазкрита е цялата нервна верига, свързваща латералната стена на мозъка с другите му дялове. Тази връзка директно влияе върху възникването на тревожни състояния, обясняват от meddaily.ru. И до момента лечението на тревожните разстройства не е особено успешно, но се очаква с това откритие нещата да се променят.

Сега в центъра на вниманието е нервната верига, известна като септо-хипокампална ос. Опитите с мишки показали, че тревожното им поведение, причинено от стрес, е придружено от активизация на клетките в областта на латералната стена. Тази част на мозъка всъщност е отрязък от споменатата нервна верига. Дори най-слабото негативно въздействие предизвиквало у гризачите тревожно състояние, продължаващо най-малко 30 минути. Състоянието се запазвало дори и когато мозъчните клетки преставали да бъдат активни. Наблюденията разкрили, че латералната стена потискала невроните в съседния хипоталамус. Трябва да се има предвид, че основна част от невроните в хипоталамуса са инхибитори, т.е. самите те потискат активността. Тези неврони-инхибитори на хипоталамуса се оказали свързани с още една мозъчна структура – паравентрикуларното ядро. Ядрото контролира освобождаването на хормони при състояние на стрес. Сред тези хормони е и кортизолът. Така се оказва, че нервната верига има двойно потискаща активност, от което идва и състоянието на тревожност. Активацията на невроните от латералната стена повишава концентрацията на циркулиращите в кръвообращението стресови хормони.

Сложно е за лаика да разбере всичко, но учените уверяват, че разкриването на точния механизъм е факт и е за добро. Да се надяваме, че много скоро ще бъде открит ефективен начин за лечение на тревожните разстройства!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *