Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести, които имитират ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит или РA е хронично автоимунно заболяване, което предизвиква болезнени, подути стави, треска и умора.

Той може да бъде объркан с други видове артрит и други ревматични заболявания. Вижте кои са те и по какво се различават.

Други видове артрит

Няколко други форми на артрита също предизвикват болезнени и подути стави. Остеоартритът е често срещана форма на артрита, причинена от увреждане на ставите, дължащо се на застаряването. Ръцете, бедрата и коленете са идеални места за остеоартрита.

Съществува, също така инфекциозен артрит, който настъпва в отговор на инфекция. Възпалението на ставата се получава в резултат на проникване на микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички в самата става.

Подаграта е причинена от натрупване на уратни кристали (физическо тяло – страничен продукт) в ставите, тя често предизвиква подуване на големите пръсти. Подагрозният артрит се получава поради това натрупване, което предизвиква възпаление на ставите.
Ревматоидният артрит се различава от останалите заболявания, защото болките в ставите обикновено са симетрични – на двете ръце или на двете колене, например. Тази болест се случва около 40-те години на живота – по-рано от остеоартрита. За разлика от остеоартрита и инфекциозния артрит, ревматоидният има периоди на ремисия, когато симптомите необяснимо изчезват.

Анкилозиращ спондилит

Както РА, анкилозиращият спондилит е хронично автоимунно заболяване, което понякога се нарича ревматоиден спондилит. При него има болка и скованост на гръбначния стълб и на тазобедрените стави. В по-късните етапи на болестта се получава и скованост в гръдния кош. Подобно на РA, анкилозиращият спондилит може да има периоди на ремисия.
РА почти никога не засяга долната част на гръбнака и това е един от симптомите, по които се различава от анкилозиращия спондилит. Също така РA се среща по-често при жените, а анкилозиращ спондилит – при мъжете. РA обикновено започва през 40-те; анкилозиращ спондилит започва между юношеството и 40-годишна възраст.

Системен лупус еритематозус (СЛЕ или лупус)

СЛЕ е сериозна форма на лупус – автоимунно заболяване, което атакува много органи в тялото плюс ставите. Общото с РA, ако имате лупус е, че може да изпитате болка в ставите, отпадналост и понякога висока температура. Лупусът също е по-често при жените, отколкото при мъжете, но обикновено започва по-рано от РA – между юношеството и 40 години.
При лупус често имате кожни проблеми, включително и характерен обрив по носа и бузите, косопад, проблеми с паметта, тревожност и депресия. Хората с лупус често изпитват сериозни проблеми с бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето и белите дробове, в допълнение към тяхната болка в ставите.

 

 

Черешата – плодът на красотата и здравето!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *