ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дали не страдате от мания по здравословното хранене?

Манията по здравословното хранене е довела до появата на ново хранително заболяване, наречено орторексия (ortorexia).

Какво е орторексията?

Орторексия нервоза или просто орторексия е термин, въведен от д-р Стивън Братман, за да опише състоянието при хора, които са обсебени от идеята за правилно или здравословно хранене. Въпреки че звучи парадоксално, манията за здравословно хранене може да застраши здравето ви. Орторексия все още не е официално приет термин в медицинската номенклатура, но вече има психолози, които я регистрират все по-често и са започнали да лекуват такива болни.

Симптомите

Болният е обсебен от идеята за определяне на перфектната диета. Той консумира изключително храни, които го карат да се чувства силен, жизнен и пречистен и като цяло избягва такива, които съдържат:

–      изкуствени оцветители, консерванти и подправки

–      пестициди или генетично модифицирани храни

–      мазнини, захар или сол

–      всички продукти от животински произход

–      други хранителни съставки, считани за нездравословни

Симптомите на орторексия нервоза включват:

–      Мания за правилно хранене.

–      Тези хора са обсебени от начина на приготвяне и състав на храната, с която се хранят до степен, че това нарушава ежедневните им дейности.

–      Отказ да приемат друга храна, различна от предписаната диета. Например няма да отидат на ресторант или гости, ако има шанс да се хранят с лошо качество или „боклуци“ храна.

–      Приемането на нездравословна храна ги кара да се чувстват виновни в извършване на престъпление, а това е предпоставка за депресия.

–      Хранителен дефицит. Много рестриктивната диета, която спазват, ограниченото разнообразие от храни води до недохранване и глад.

–      Стремеж към съвършенство. Повечето орторексици се стремят да постигнат своята цел за перфектно здраве, форма или детоксикация.

–      Имат антисоциално поведение и критично се отнасят към хора, които не се придържат към техните дефиниции на „здравословна“ диета.

Опасности и лечение

Дори и при по-леки случаи болните се стремят да ограничат някои хранителни групи и имат култ към другите, което също е свързано с недохранване и хранителни дефицити. В допълнение, качеството им на живот се намалява от честите угризения относно отклоненията от определените им стандарти за „здраве“.

Хората с орторексия ограничават своите социални контакти с хора с подобни интереси и хранителни навици.

Подобно на хората с булимия или анорексия, те също могат да достигнат до етап, когато манията с диетата може да повлияе върху изпълнението на ежедневните им дейности и задължения. Техните строги правила и вярвания за храната ги изолира от обществото и често водят до пристъпи на паника, тревожност и дори депресия. В такъв случай те имат нужда от незабавна помощ и посещение при психолог.

Всяко нещо, с което се прекалява е вредно!

 

 

Мъжете харесват закръглените форми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *