ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Седем храни, които НЕ ТРЯБВА да се ядат вечер

Никой не е отменил правилото да се вечеря 3-4 часа преди лягане. Но колко хора го спазват?

mesoИли ако го спазят – малко преди сън похапват по нещо “за лека нощ”. Това е грешка, особено ако сред хапките на късната закуска има нещо от забранения списък. Ето какъв е той според www.kp.ru :

1. Чай, кафе, шоколад. Кофеинът, който се съдържа в тях, стимулира нервната система и проблемът със съня е гарантиран. Доказано е, че недостигът на сън намалява имунитета и провокира нарастване на наднормените килограми.

2. Всички бобови храни. Това са изключително полезни храни по принцип – богати са на фибри и витамини от В-групата, но преди сън са изключени. Метеоризъм нощем – не, благодаря!

3. Топени сирена. В тях има компоненти, образуващи гел – едни от най-сложните сгъстители, които затрудняват храносмилането. Вечер могат да се похапват само твърди сирена, но не повече от 50 грама, при това с масленост до 40%. Такава доза е полезна заради аминокиселината триптофан, която подпомага изработването на хормона на съня мелатонин.

4. Сметана, подсладена извара. Това не само са много калории, но и излишен товар за стомаха и жлъчката: усвояването на лактозата се нуждае от по-голямо количество жлъчни сокове.

5. Каша. Различните видове каши са идеална закуска, но лош вариант за вечеря – преработването им изисква доста време.

6. Червено месо. Сочната пържолка със салата и чаша вино на вечеря е примамливо нещо, но цяла нощ после може да съжалявате за лакомията си. Червеното месо се усвоява продължително и вместо да почива, вашият тракт ще се труди до сутринта.

7. Чесън, лук, подправки. Безкрайно полезни – но не и вечер, защото от тях кръвта кипва, а апетитът се усилва. Час-два след пикантната вечеря пак ще искате да хапнете. Освен това силно подправената храна задържа течности в организма и за добро утро може да се окажете с неприятни отоци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *