ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шоколадът намаля телесните мазнини

qdene na shokolad

Умерената консумация на шоколад може да има положителен ефект върху мазнините в тялото на човек, сочи ново проучване. Изследователи от университета в Гранада, (Испания) са открили, че при европейските юноши, нивата на мазнини в тялото са склонни да бъдат обратно пропорционални на потреблението на шоколад. Проучване показа, че колкото повече даденият участник яде шоколад, толкова по – ниско е нивото на телесните му мазнини, информират от medicaldaily.com.

Публикувано в списание „Nutrition”, изследването се стреми да разбере повече за връзката между консумацията на шоколад с различни показатели на телесни мазнини, като индекс на телесна маса. За да се направи това, авторите на изследването анкетирали 1458 юноши записани в проект за здравословен начин на живот в Европа, чрез хранене, при юношите – мултинационално научно изследване, което събира сведения за начина на хранене на хиляди деца на възраст между 12 и 17. След това екипът сравнява приема на шоколод на участниците с цялостния им профил на телесни мазнини.

Според водещия автор Магдалена Куенка – Гарсия, резултатите показват, че по – високата консумация на шоколад съответства на по – ниско ниво на мазнини. Връзката продължава, когато екипът прави проверка за общия прием на енергия, половото съзряване, прием на наситени мазнини, консумацията на кафе, физическа активност и други фактори, с известно влияние върху нивата на телесните мазнини. Общите и централните нива на мазнини се измерват чрез кожни гънки, обиколка на талията и биоелектрически импеданс анализ.

„Нашите резултати показват, че по – високото потребление на шоколад е свързано с по – ниски нива на общото затлъстяване при европейските юноши“, е заключението на авторите на изследването.

Няколко хранителни вещества могат да бъдат обяснението за наблюдавания ефект. Например, шоколадът съдържа много от флавоноида катехин, който е свързан с по – ниски нива на индекса на телесната маса. Според изследователите, това съединение е причината за здравословните нива на мазнини в тялото, като влияе чрез производство на кортизол и инсулинова чувствителност.

Но подобно на всички проучвания, които разчитат на участници, които сами съобщават своите данни, сегашният изследователски проект не е напълно убедителен, тъй като неговите констатации зависят от честността на всеки участник. По-рано тази година, изследователи от “Arnold School of Public Health” (училище по обществено здраве Арнолд) в университета на Южна Каролина дискредитирали изследвания свързани с храненето правени в продължение на 40 години, като доказали, че изследваните субекти с по-висок индекс на телесна маса задавали погрешно своя цялостен прием на калории. По същата причина, участниците в проект “Helena” с по-високи нива на мазнини в тялото може да са били несклонни да съобщят за реалното потребление на шоколад и бонбони.
„Шоколадът може да бъде добър за вас, тъй като така показа нашето проучване“, заключи екипът. „Но без съмнение, прекомерното ядене на сладко е вредно. Както се казва: редно е всичко да се консумира в граници“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *