Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хроничната умора и болки могат да са свързани със синузит

От известно време непрекъснато бях уморена и имах постоянно главоболие и въобще болки в цялото тяло. При по-детайлните изследвания се оказа, че имам синузит. Възможно ли е на него да се е дължи всичко това?

Вяра НИКОЛОВА, Хасково

Определено да. Наскоро станаха известни резултатите от проучванията на американски учени наблюдавали 300 пациента. Те открили, че тези от тях, които съобщавали за необяснима хронична умора 9 пъти по – често имали симптоми на синузит, отколкото здравите хора.
Освен това, необясними болки по цялото тяло били свързани шест пъти по – често с наличие на симптоми на синузит ( напрежение в лицевите части на главата и/или силно фронтално главоболие).
Специалистите оториноларинголози, занимаващи се с болести на ушите, гърлото и носа, добре знаят, че почти една трета от страдащите от синузит изпитват хронична умора и болки, но много често заболяването остава неразпознато. В резултат на това, пациентите не получават необходимото лечение.
Всички лекари трябва да имат предвид, че синузитът може да причини умора и болки и винаги трябва да се търси при наличие на тези симптоми.
Въпреки, че имало повече мъже от жените в проучването, по – често жени (60%), отколкото мъже (42% ) се оплаквали от хронична умора.
Когато сравнили тези данни с данните от контролната група здрави участници, учените открили, че пациенти с хронична умора 9 пъти по – често имали синузит, а тези с болки по цялото тяло 6 пъти по – често, в сравнение с контролната група.
Хората много често не подозират или подценяват ефектите на синузита върху тяхното здраве, подчертават американските лекари. Разбира се, те могат да се чувстват изтощени и без да имат синузит. Умората е един от петте най – важни симптома на синузита. Останалите четири включват – болка, напрежение в лицевия череп, назално набъбване и температура.
Всеки човек, който има симптоми на хронична умора, трябва да се изследва за синузит, препоръчват американските специалисти. Това е често срещано заболяване, което милиона хора годишно, предимно от женски пол. Характеризира се с възпаление на носните кухини, което може да се отключи от микроби и алергия.
Оставено без лечение заболяването хронифицира и протича в продължение на месеци и години.
В момента съществува модерно и ефективно лечение на синузита, включващо интраназални антибиотици под форма на спрей, антихистамини, антибиотични унгвенти за локално приложение, перорални антибиотици и противогъбични препарати.

Д-р Здравко Тишев – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *