ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да дишаме правилно?

Който владее изку­ството да диша правилно, не се поддава лесно на стреса, става по- спокоен, изпълва се с енергия и сила.

Всички дишаме, разбира се, още от рождението си. Така живеем. При всяко вдиш­ване получаваме това, което снабдява и най-малката клет­ка на тялото ни с енергия – около една трета от литъра въздух с приблизително 20% кислород, основния елемент на живота. В белия дроб кръв­та го поема и същевременно разтоварва баласта – въгле­родния двуокис. Него просто го издишваме.

Зависи от нашата кондиция колко кислород можем да поемем. Спортистите оползо­творяват около осем процента, нетренираните около три, така че те трябва да дишат по-често. Тук роля играе и техниката на дишане. Правилното дишане е дълбоко вдишване с коремните мускули и издишване до пълно изпразване на дробовете.

Проверете как дишате:

Легнете по гръб и сложете книга на корема си. Така бързо ще разберете дали дишате с корема си или не. Повечето хора дишат само с горната част на дробовете си, което е неправилно, защото поло­вината от капацитета не се използва. Това води до умора и изтощение.

Обърнете внимание на дишането си

Първата крачка е да усетите как дишате. Звучи лесно, но е доста трудно. Запитайте се дали ди­шате дълбоко и спокойно, или само повърхностно. Повдигате ли раменете? Свивате ли коре­ма при вдишване?

Има едно виетнамско уп­ражнение, което ще ви помог­не. Бройте при вдишване и издишване. Често фазата на издишване е по-кратка. Пос­тарайте се да я удължите. След това вдишването също ще е по-дълбоко. Няма да стане от­веднъж, затова бъдете търпе­ливи и се упражнявайте еже­дневно. 10 до 20 вдишвания са достатъчни. Ако се уморявате, прекъснете.

С придобиването на опит може вече да използвате и някои мантри. Намислете си красиво изречение от пет или шест думи, което да повтаряте при издишване. Например: „Пясъкът е снежнобял, водата е кристално чиста.“ Или „Ко­тенцето ми се сгушва в скута ми“. Много хора се отпускат по-добре по този начин.

Дихателни упражнения от йога

Седнете по турски с изпра­вен гръб. Дишайте спокойно известно време. Вдишайте през двете ноздри. Запушете дясната с палец. Издишайте и отново поемете въздух през лявата ноздра. Направете кратка пауза и запушете с без­именния пръст лявата ноздра, палецът освобождава дясната и издишвате. Кратка пауза й вдишвате отдясно, затваряте с палеца ноздрата и издишвате отляво. Направете упражне­нието няколко пъти.

Накрая вдишвате отляво и издишвате през двете ноз­дри. Резултатът – ще се почув­ствате спокойни и ободрени. Съвет за по-напреднали мал­ко удължете паузите между вдишване и издишване, но леко, без напрежение.

 

Това е ключът към правилното дишане!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *