Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Луната, която ни пречи да спим

Цяла нощ се мятате в леглото в безуспешни опити да заспите, а сутринта се чувствате по-изморени, отколкото когато сте си легнали

 

луна сън

Ако тази ситуация се повтаря по няколко дни всеки месец, може да прехвърлите цялата вина върху луната.

Все повече хора се оплакват, че по пълнолуние не спят добре. Скептиците твърдят, че това са бабини деветини, но според най-новите изследвания на учените лунният цикъл наистина въздейства на съня ни дори и ако не виждаме луната и нямаме представа в каква фаза е. Хронобиологът Кристиан Кайохен и негови колеги от Университета в Базел провели експериментално проучване за зависимостта на съня от възрастта и пола на човека. Но в течение на експеримента станало ясно, че луната играе забележителна роля. Според учените в нощта след пълнолуние хората обикновено се чувстват уморени. Тогава имаме нужда от повече време, за да заспим, а мозъчната дейност, свързана с фазата на дълбокия сън, спада почти с една трета. Освен това се понижава нивото на хормона мелатонин, който регулира ритъма на съня. Лекарите обясняват това с факта, че човекът вероятно изначално е бил програмиран да спи по-малко и по-леко, когато свети пълната луна. Във времената, когато нашите предци са живели в пещери, тези нощи са били особено опасни, понеже тогава дивите животни излизат на лов. А рефлексът за безсъние се е съхранил и до днес, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *