Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Народно лечение с дюли

От семената на дюлята могат да се приготвят слизести отвари и да се пият като слабително средство. Те са и добър продукт за запарки и чайове срещу кашлица.

quince on a white backgroundПресните плодове на дюлята са добра суровина за настойки и екстракти, които помагат при анемия, изреждат от www.web-zdrav.ru. Настърганата и изцедена мека част на плода е отлично лекарство, което трябва да се съхранява в хладилник и от него да се поемат по 15-20 капки три пъти на ден.

Отварата от семена на дюля е подходяща за очни промивки при възпаления, за гаргара при ангина и за фрикции с мокър тампон на лицето – кожата омеква.

В Южноафриканската република е популярна отварата от десетина грама сушена дюля и чаша вода – пие се при топлинен удар, повръщане, разстройство, липса на апетит и простудни заболявания на ставите.
Народната медицина в много азиатски страни препоръчва плодовете като пикочогонно средство при отоци от болно сърце и бъбреци. Захарният диабет, гастритът и анемията подобряват симптоматиката си, ако се приема пресен плод, компоти и отвари от меката му част.

При диабет и хипертония помагат отвари от листа и млади клонки от дюлевото дърво. Те се събират по време на пролетния цъфтеж и се изсушават.

Дюлята “запича” – помага при разстройство, като за тази цел се настъргва пресен дървесен корен и се дава 3-4 пъти на ден по 1-2 супени лъжици след ядене.

Ако ви предстои да говорите продължително – да четете лекция или да произнасяте реч, вземете предварително 3-4 семки от дюля и ги дръжте половин час в устата. Така ще се предпазите от прословутото пресъхване и няма да ви е необходима вода.

Дюлята е чудесна за всякакви компоти, конфитюри и желета. Но тъй като съдържа много дъбилни вещества, често причинява запек. Ако една кърмеща майка си похапва обилно от този плод – независимо в каква форма – дъбилните вещества ще преминат в млякото й и мъникът ще ги поеме при кърменето. Това ще му причини мъчително подуване на коремчето и запек – и майка му ще трябва да вари за неутрализация вода с копър.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *