Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лекарства как влияят на съня?

Някои медикаменти причиняват безсъние, други предизвикват сънливост през деня

 

безсъние

Голяма група от антидепресантите например повлияват двете най-значими фази – на бързия и на бавния сън. При това предизвикват сънливост през деня, която оказва влияние върху активността на човек. Друга група (в зависимост от дозата) може да предизвика както сънливост, така и безсъние. Трети вид антидепресанти води до безсъние, тъй като има силно активизиращо въздействие. При депресия се предписват и препарати, предизвикващи фрагментарен, неспокоен сън с чести събуждания.

Теофилинът, който се използва за лечение на бронхиална астма и други хронични белодробни заболявания, има възбуждащо действие и прави съня неспокоен. Безсъние предизвиква циметидинът, прилаган срещу стомашни и чревни заболявания. Редица препарати срещу сърдечносъдови заболявания водят до трудно заспиване и фрагментарен сън. Страничните действия на антихистаминовите средства, предписвани за лечение на алергии, са сънливост и забавяне на психическите и двигателните реакции. Аспиринът, който мнозина приемат в малки дози като профилактично средство срещу образуване на тробми, също причинява лека сънливост. Най-добре е да се приема преди лягане.

Средствата, които стимулират централната нервна система (включително и наркотичните вещества), съкращават продължителността на бързия сън. В период на абстиненция – когато медикаментите не се вземат, най-напред се наблюдава прекомерна сънливост, а след това -трайно безсъние. По подобен начин действат алкохолът и никотинът.

Ако имате проблеми със съня и се обърнете към лекар, задължително го уведомете за медикаментите, които пиете. В случай че безсънието наистина е предизвикано от лекарствата, той може да промени дозата и часовете на приемането им, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *