ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителните разстройства имат генетична основа

Тежките хранителни разстройства са свързани с генетични отклонения: това твърдят учени от Айова, които са изследвали няколко фамилни истории.

anorexЧленовете на тези семейства страдали от анорексия или булимия, пишат от meddaily.ru.
Майкъл Латер от университета в Айова успял да проучи подробно с екипа си здравословното състояние на две интересни фамилии. В едната били наблюдавани 20 човека от три поколения и половината от тях имали или едното, или другото хранително разстройство. Във второто семейство от осем човека боледували 6.

Геномните анализи установили, че повтаряща се генетична мутация намалявала изработването на определено вещество – алфа рецептор, свързано с естрогена. Във второто семейство генетичните отклонения причинявали повишена продукция на фермент, потискащ производството на естроген в организма. Двата гена са свързани с обмяната на веществата в мускулната и мастната тъкан. Мутациите в двата гена се отразяват върху работата на мозъчните неврони, но как точно – тепърва ще бъде изследвано.

Екипът от Айова е амбициран да изследва ролята на тези протеини в мозъчната активност, което би позволило да се изработи успешна терапия за хранителните разстройства. Както е известно, от булимия и анорексия страдат до 3% от жените. На всеки хиляда анорексички една умира.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *