ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рейтинг на най-полезните супи!

Супите са сред най-полезните блюда в менюто ни и балансираното хранене предполага да си хапваме от тях поне веднъж на ден.

supa_ot_tikvichkiАсортиментът им е огромен; кои от тях са наистина полезни за здравето ни? Стомахът ни не се радва еднакво на всичките, а и в днешно време почти няма хора без някакви храносмилателни проблеми. Така например медиците са доста резервирани спрямо супите от мазни меса или субпродукти, пишат от medikforum.ru. Европейските диетолози сигурно биха изтръпнали при описанието на нашенската шкембе чорба, която се яде гореща, с много счукан чесън и лют червен пипер.

Прието е да се смята, че пилешката супа е най-нежният и общодостъпен вариант на този тип храна. Тя има лечебни свойства и се препоръчва при настинки, силно изтощение, депресии. Адмирации има също за зеленчуковата супа, картофената крем-супа и рибената чорба. Ако стомахът ви понася гъби, прекрасна е и гъбената крем-супа. По принцип крем-супите са с най-добър комфорт за стомаха и не създават проблеми за храносмилането.
По-специална категория са супите, които медицината отбелязва като притежаващи уникални лечебни свойства. Тук си струва да се спомене супата от броколи, която съдържа сулфорафан – вещество, предпазващо от рак на млечната жлеза и на дебелото черво. Най-специалното тук е, че лековитата съставка е устойчива на термична обработка и варенето не я разрушава.

Не по-малко забележителна е доматената супа, в която има много ликопин. Това вещество предпазва мъжете от рак на простатата. Специално внимание се отделя на това, че при термична обработка ликопинът става повече, отколкото в суровите плодове.

Супата от тиква пък е ценена заради бета-каротина, който в тялото ни се превръща във витамин А, изключително важен за доброто функциониране на зрението.

Все пак не бива да забравяме, че оптималният прием на супа не бива да е повече от 200 грама в денонощие.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *