Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимавайте с успокоителните лекарства!

Според направено проучване, 8,8% от хората в България между 18 и 60 години поне веднъж в живота си са употребявали сънотворни или транквиланти.

Най-голямата група, която взема такива медикаменти, са жени на възраст над 40 години. Предлагаме ви повече подробности за ефекта и за рисковете от употребата на бензодиазепините.

Ето отговорите на най-често срещаните въпроси за бензодиазепините:

  • Какво представляват тези медикаменти?

Сънотворните и транквилантите са лекарствени средства, които влияят на централната нервна система. Те премахват страха, безпокойството, напре­жението, чувството за тревож­ност и безсънието. Те обаче не решават проблемите, а само ги потискат. Общото им наимено­вание е бензодиазепини. Те са доста популярни, но употреба­та им без лекарско предписание крие рискове за пациента. При продължителна употреба към тях много бързо може да се раз­вие силна зависимост.

  • Кога са открити?

В началото на XX век учени ус­пяват лабораторно да синтези­рат барбитурат и го наричат „барбитал“, като го обявяват за ново вещество, което вли­яя на съня. Недостатък е, че за много кратко време водят до силна зависимост. Свръхдозата може да бъде дори смъртонос­на. Рязкото спиране пък води до симптоми на абстиненция.

През 1956г. е открито дейст­вието на бензодиазепините. Тогава учените смятали, че са по-малко опасни от барбитуратите, но впоследствие се доказва, че и те носят известни рискове. Напълно безвредни сънотворни и транквиланти все още не са открити.

  • Как действат бензодиазепините?

Те буквално забавят мозъчната дейност. Някои имат успокоя­ващ ефект, докато други пре­дизвикват сънливост и затова при проблеми със заспиването се предписват бързодействащи сънотворни. При дейности,

свързани със стрес и тревоги, се дават транквиланти с по-дълго действие. Има и сънотворни с по-дълго действие, които се предписват на хора, които не поддържат спокоен и непрекъснат сън през цялата нощ.

  • Защо u как да се употребяват?

Много са хората с проблеми – опънати нерви, тревожност, стрес, умора или потиснато настроение. Човек, който има нарушение на съня или лошо настроение, не може да си отпочине добре.

Бензодиазепините намаля­ват сензитивността на мозъка към външни стимули. Тяхната употреба води до потискащ ефект върху централната нервна система, изразяващ се в отслабване на вниманието, повишено време за реакции и сънливост. Обкръжаващата среда изглежда по-спокойна за тези, които ги взимат, макар че реално не е променена. Седативите и транквилантите трябва да се предписват от лекар. Препоръчва се да се взи­мат не по-дълго от 1-2 седмици, максимум 2 месеца. Продължителната употреба води до зависимост. Трябва да знаем, че ако искаме да спрем употребата на бензодиазепини, след като дълго време сме ги взимали, това ще се окаже трудна задала. Първоначалните оплаквания ще се завърнах е пълна сила, ще се появят и нови като главоболие, изпотява­не, проблеми с речта и зрението, замаяност, може да се получи тремор (треперене), гадене или проблеми с дишането. Има хора, които стават много агресивни или пък обратното, много депресирани или раним и, когато спрат употребата на бензодиазепини.

При добро стечение на обстоятелствата и при здрав организъм абстиненцията при повечето зависими може да трае само няколко седмици, но при други отказът може да доведе до много трудности за дълго време. Най-добре е зависимите да се обърнат към професионалист, за да разрешат по-лесно проблемите си.

 

Бензодиазепини в третата възраст – плюсове и минуси

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *