ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анорексията се превръща в епидемия?

Напоследък тя стана често явление

анорексия

Ето и признаците, по които да разпознаем тази болест:

Чувствително отслабване, което е 25%, дори 50% от първоначалното тегло. Видът на болните от анорексия е ужасяващ за околните, но не и за самите тях. Тялото става само кожа и кости, мускулите се стопяват,страните на лицето хлътват, очите се опасват от тъмни кръгове и общото излъчване е като на мъртвец. Болните обаче продължават да се смятат за дебели и се чувстват удовлетворени, когато надвиват чувството си за глад.

Самата анорексия е най-важният симптом. Става дума за строго ограничаване на храната, обикновено започва с лека диета за сваляне на няколко килограма. Болните се срамуват от чувството си за глад и водят ожесточена борба с него. Интересът към храната обаче продължава, анорексиците непрекъснато мислят за ядене, събират рецепти, дори готвят за другите. Начинът на хранене при страдащитe от анорексия е характерен: внимателно подбиране на храната, хапване на малки порции, безкрайно дълго дъвчене. А ако са яли много (възможни са булимични пристъпи, болните си предизвикват повръщане.

Аменорея – спиране на менструационния цикъл. Често това е първият симптом, както и най-трудно изчезващият при лечението.

Решението

Най-важното е болният от анорексия да бъде поет от психотерапевт. Болестта крие сериозни рискове за живота на страдащия от нея, но също така разстройва общуването с хората, както и сексуалния живот. Терапията ще помогне за възстановяването на връзките с другите, ще накара болният да осъзнае своите нужди, да приеме, че може да има сексуален живот. 60% – 80% от случаите успяват да бъдат излекувани. Но трябва да се знае, че оздравяването е бавно и трудно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *