ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мъжка болест ли е меланомът?

Мъжете са застрашени да умрат от меланом с много по-голяма вероятност, отколкото жените.

MelanomaРисковете за силния пол са установени от британски медици от университета в Лийдс, информира medlinks.ru. Меланомът е злокачествен тумор на кожата, който се развива от пигментните клетки с меланин. Причина за отключването на злокачествения процес е увреждане на ДНК, което става под влияние на фактори от външната среда. Към рисковите фактори се отнасят наследствеността, прекомерното излагане на слънце, наличие на голям брой лунички (пегментни петънца), светла кожа, рижа коса.

В най-новото си изследване учените изясняват, че мъжете са по-застрашени от заболяването, отколкото представителките на слабия пол. Всяка година от меланом умират 3.4% мъже на 100 000, а при жените процентът е само два. Според статистиката във Великобритания от рак на кожата боледуват 6 200 мъже и 6 600 жени. Процентът на болните е почти равен за двата пола, но при мъжете смъртността е със 70% по-висока и това е валидно за хората с диагноза меланом.

Най-често мъжете развиват рак на дебелото черво, белия дроб и пикочния мехур. Те по-рядко страдат от рак на кожата, но умират от него по-често в сравнение с жените. В повечето случаи диагнозите се поставят едва в последния стадий на болестта.

Как се обяснява това? Със сигурност не става дума само за късното диагностициране или нездравословния живот. Вероятно има и биологични причини, които не са добре идентифицирани. Любопитно е например това, че при мъжете меланомът много често е на гърба и това затруднява откриването му. При жените обикновено е на видими места по ръцете и краката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *