Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уртикарията е неприятен кожен обрив

Уртикарията е неприятен кожен обрив

Кога да потърсим лекарска помощ и съвети за лечението на уртикарията?

Уртикарията е неприятно състояние, но обикновено не представлява сериозна опасност за здравето и отшумява за минути или ча­сове, в редки случаи – ня­колко дни. Ако е засегната областта около очите или устата или е налице затруд­нено дишане или световър­теж, незабавно се обадете на „Бърза помощ“. Може да се стигне до животозастрашаващия анафилактичен шок, както и до оток, блокиращ дихателните пъ­тища. Ако сте предразпо­ложени към тежки алергич­ни прояви, попитайте лека­ря си дали трябва да носи­те със себе си инжекция с адреналин, която да поста­вите в случай на анафилактичен шок. Ако страдате от хронична уртикария, която не се повлиява от обичай­ната терапия, може да ви бъдат предписани перорапни кортикостероиди.

 

Силата на профилактиката

  • За да предотвратите нови алергични прояви, трябва да уточ­ните техните причинители. Започнете да си водите дневник. Най-честите предпоставки са неща, които ядете, пиете или пог­лъщате – храни, напитки, хранителни добавки или лекарства. Дори и да не забелязвате очевидна връзка, продължавайте да водите дневника, отбелязвайки и другите фактори като време­то, нивата на стрес, всекидневното облекло или колко време прекарвате на слънце. Когато прегледате и анализирате напи­саното, ще можете да конкретизирате специфичния фактор, който се асоциира с уртикариалния обрив.
  • Най-честите причинители на уртикария са различни видове храни – като ракообразни, ядки, шоколад, риба, домати, яйца, пресни безкостилкови плодове (ягоди, малини и др.) и прясно мляко. Някои хора реагират на консервантите в опре­делени храни и във виното, например на сулфитите. След като конкретизирате причината, изключете я от менюто си и про­следете дали пристъпите ще се разредят.
  • Най-разпространените лекарства, причиняващи уртика­рия, са антибиотиците и нестероидните противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен. Други отключващи факто­ри може да бъдат: транквиланти, диуретици, диетични храни­телни добавки, антиацидни препарати, лекарства за артрит, ви­тамини, капки за очи и уши, седативни и слабителни средства.

 

Знаетe ли, че?

В непрестанното търсене на причините за уртикарията лекарите са открили мно­жество необичайни от­ключващи фактори. При някои хора уртикарията се проявява след контакт с вода. Още по-странно – обривът може да бъде про­вокиран от вибрациите на електроуреди като прахо­смукачка или масажор за ходила.

 

 

Как да се справим с уртикарията по време на бременност?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *