ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изпотявайте се по-често, за да се предпазите от инсулт!

Тренировките и физическата дейност (труд?), които предизвикват обилно изпотяване, могат да ви защитят от инсулт!

potСилното изпотяване предотвратява инсултите, твърдят учени от Южна Австралия и Алабама-САЩ. Екип от университетски изследователи е публикувал заключенията си по тази тема в списание Stroke, информира сайтът medlinks.ru.

Ръководителката на научната група – д-р Мишел Макдонъл, е установила в съвместната работа с колегите си, че рискът от инсулти и остри исхемични атаки е с 20% по-висок при хора, на които им липсва физическа активност. В това отношение в отлична за здравето позиция са онези, които се изпотяват поне четири пъти в седмицата.

В изследването са били ангажирани 27 000 души на възраст около 47 години. Тяхното здравословно състояние било проследявано в продължение на близо 6 години.
Това проучване всъщност е част от по-голямо изследване за идентифициране на факторите, които намаляват рисковете от болести на сърдечно-съдовата система. Идеята между другото включвала проследяване на географски, социални и етнически фактори в тази посока. Преобладаващият брой доброволци в проучването са били афроамериканци и представители на т.н. кавказка раса. Любопитно – “кавказка раса” в САЩ е нещо като сборно название на белите хора.

Според учените рискът от инсулт зависи в голяма степен от часовия пояс, в който живеят хората. Според техните данни в югоизточната част на САЩ честотата на инсултите е по-висока. Това не е свързано с географската позиция всъщност, а с т.н. южняшка диета, която включва много пържено, мазнини и сол.
Участниците в изследването акцентували върху заниманията си със спорт. Една трета от тях разказали, че се занимават с физическа дейност по-малко от веднъж седмично. Точно в тази група рискът от инсулти се оказал с 20% по-висок в сравнение с всички останали доброволци. При редовно спортуващите този риск е минимален. За отбелязване е, че връзката между редовното изпотяване и предпазването от инсулт при мъжете е ясно изразена, докато при жените нещата не са докрай установени.

Всъщност физическата активност е в състояние да неутрализира много от рисковите фактори на инсулта – кръвното налягане, затлъстяването, диабета. Нещата са прости, съветва д-р Макдонъл. Приемете, че физическата активност е нещо като таблетка и я гълтайте 3-4 пъти седмично!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *