Ракът на белите дробове НЕ Е само болест на пушачите!

Двадесет от всеки сто новорегистрирани пациенти с белодробен рак никога в живота си не са пушили цигари!

rakРакът на белите дробове не е само болест на пушачите, алармират учени от британския център Cancer Researc. Те са отчели, че заболеваемостта на Острова от това страдание намалява – и принос за това имат масираните кампании срещу пушенето. В същото време обезпокоително расте броят на пациентите с белодробен рак, които никога не са били пушачи, отбелязват от medikforum.ru.

Традиционен рисков фактор за злокачествените заболявания на белите дробове са тютюневият дим и въздействието на вредни химически производства. Но в последните години нарастват случаите, когато болестта засяга хора без контакти с посочените причинители. Възможно е тези хора да са били подложени на вторични въздействия – например били са пасивни пушачи или са вдишвали изпарения от продукти с опасно съдържание. Подобни неща се случват с някои стоки – мебели, килими, опаковки на хранителни продукти. Науката обаче няма обяснение защо именно тези случаи зачестяват.

Британската научна общност насочва изследователските си усилия в друга посока: какви са генетичните причини за отключване на злокачествените процеси. Подобни изследвания биха разкрили по какъв начин болестта атакува хора, които не са в рисковите групи. През последните десетилетия медицината постигна огромни успехи в борбата с туморите на гърдата, кожата, кръвта. Но от 1970 година до момента смъртността от рак на белите дробове остава тревожно висока. По-висока смъртност има единствено от рак на панкреаса, където летален изход се отчита за 97% от пациентите.

Оценете статията
Оценка 4 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.