Начало / Здравословен живот / Бременност и кърмене / Синдромът на Даун МОЖЕ да се излекува в епруветка!


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

Синдромът на Даун МОЖЕ да се излекува в епруветка!

Един от най-тежките вродени недъзи – синдромът на Даун, много скоро ще може да се лекува чрез методите на генната терапия.

sindrom-daunaЛечението “в епруветка” става възможно благодарение на високите технологии и новите научни открития в областта на генетиката, обясняват от medikforum.ru. Американски биолози успяха да направят такъв пробив в лабораторни условия: те изключиха излишната хромозома, водеща до развитие на Даун-синдрома.

Синдромът на Даун е следствие от генна мутация, възникваща при формирането на ембриона. Обикновено нормално развитият човек има 46 хромозоми, а при Дауните те са 47 – обичайно заради формирането на допълнително копие на хромозома 21. И досега не е ясно защо възниква това отклонение, определящо едно специфично увреждане за физическото и умственото развитие. Както и редица други генетични аномалии, синдромът на Даун е неизлечим.

Учените от Масачузетския университет обаче направиха невъзможното! При опити с клетки от хора със синдрома на Даун те успяха да потиснат и “изключат” допълнителното копие на хромозома 21 и по този начин поправиха грешката на природата. Въздействие с подобна сложност днес вече е възможно благодарение на най-новите научни технологии. Действа се на ниво хромозоми и гени и резултат има. Това означава, че в бъдеще ще е възможно да се направи клетъчен “ремонт” преди формирането на ембриона и така да се предотврати развитието на болестта.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*