Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои храни могат да причинят главоболие?

Свикнали сме да виним за главоболието си времето, умората и недоспиването. Учените пък смятат, че много по-често виновна за състоянието ни е храната, която сме погълнали.

hranaАко често и без видима причина ни боли глава, трябва да променим хранителния си режим, убеден е американският невролог Сеймур Соломон. Първото, за което ще помислим, са алкохолните напитки – естествено. Съдържащият се в тях хистамин стимулира имунитета, но въздействието му върху кръвоносните ни съдове създава и споменатия проблем.

Много хора не могат да си представят събуждането сутрин без чаша кафе, продължават описанията си от medikforum.ru. Ако поддържането на формата продължи с кафе през целия ден, главоболието в по-късните часове със сигурност ще е от кофеина. А знаете ли, че месото и колбасите също са възможнипричинители на главоболие? Преработените меса съдържат нитрит – добавят го, за да може продуктите да са с приятен, свеж розов цвят. Доста нитрит има и в храните от листата “фаст фууд”. В САЩ дори е популярен нов термин – hotdog headache, т.е. главоболие от хотдог.

Понякога главоболието е заради по-голямо количество солени фъстъци, някои видове кашкавал, голямо количество шоколад. Отделни хора реагират с главоболие дори на млякото поради съдържащите се в него амини.
Специфично реагират отделните хора и на вкусните блюда и подправки от източната кухня. Азиатците са щедри на добавката глутамат мононатрий, която усилва приятния вкус на екзотичната храна. Статистиката сочи, че до 20% от европейците реагират на тази добавка с главоболие, което внезапно се появява петнайсетина минути след приятното похапване. Болката започва да пулсира първо в слепоочията, а после се загнездва зад челото и остава там задълго.

Как да разберем дали сме сред хората, които реагират по този начин на някои от храните? Стандартна препоръка няма. Ако главоболието ви спохожда често и пристъпите му съвпадат с поемането на едни и същи храни – опитайте какво ще се случи, когато ги замените с други!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *