ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неправилното хранене причинява депресия!

Ако спазвате протеинова диета за отслабване, недостигът на въглехидрати може да е пряко свързан с потиснатото ви настроение.

Какво е общото между Лудвиг ван Бетовен, Уинстън Чърчил и Винсент ван Гог? И тримата на определен етап от живота си са страдали от депресия. Това състояние е толкова разпространено, колкото и простудата. Ако и вие сте в депресия, не се предавайте. При хронични депресии се назначават различни терапии и медикаменти, а за преодоляване на леки до умерено тежки депресивни състояния са разработени редица стратегии, които можете да приложите и сами.

Излезте и се раздвижете! Редовното физическо натоварване е мощно оръжие срещу лошото настроение, а при лека до умерена депресия е и най-доброто лекарство. Всичко, от което се нуждаете, са 20 минути аеробни упражнения 3 пъти седмично. Разхождайте се, вдигайте гирички, скачайте на въже, карайте колело – каквото и да е. За постигането на оптимален ефект, трябва да се поизпотите.

Включете в менюто си повече плодове и зеленчуци, боб и пълнозърнести продукти. Тези храни стимулират производството на серотонин – мозъчен ензим, отговорен за поддържането на добро настроение.

Въздържайте се от кафе и кола. Кофеинът се счита за един от факторите, отключващи депресията. Алкохолът е мощен депресант. Макар че временно може да подобри настроението ви, той е вреден.

Доказано ефективен при леки депресии е и жълтият кантарион. Смята се, че фитохимикалите, които се съдържат в билката, влияят на предаването на нервни импулси – по начин, аналогичен на действието на антидепресантите.

Наспивайте се добре. Системното недоспиване понижава нивото на серотонина. За да си осигурите здрав сън, винаги лягайте и ставайте по едно и също време, дори през почивните дни.

Изключете телевизора. Според редица проучвания, колкото по-продължително време гледаме телевизия, толкова по-потиснати се чувстваме. Комедийните сериали, филмовите маратони и телевизионните игри може да ви се струват идеален избор за забавление и отмора, но изследванията показват, че часовете, които прекарваме пред телевизора, задълбочават чувството ни за самота.

 

Гимнастика след раждането – кога и колко?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *